Organs of the Lake District

cd organs of the lake district prcd 1177

Het Lake District in Noordwest-Engeland is – hoe kan het ook anders – bekend vanwege zijn meren. Ook de rest van het landschap van dit nationaal park heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op dichters, schilder én componisten. Organist Ian Hare laat op deze Priory-cd en aantal instrument uit het orgellandschap van het Lake District horen.

Text Example

advertentieDe op een na grootste van de vier orgels die worden geportretteerd bevindt zich strikt genomen niet in het Lake District: het orgel van de kathedraal van Lancaster (Henry Ainscough, 1889/1956 e.v.). Maar dat is dan weer wel de bisschopskerk van het rooms-katholieke bisdom waarin het Lake District is gelegen.

In Patterdale bespeelt Hare een Hill-orgel (20/IIP) van Hill uit 1866, waaraan in 1906 is gewerkt door Wilkinson en in 2013 door Andrew Carter. Het J.J. Binns-orgel in Grasmere dateert uit 1923 (28/IIIP). Ian Hare is er de vaste bespeler. Ook het grootste instrument (46/IIIp) op deze cd, in Keswick, is geen onbekende voor Hare: hij was er twintig jaar Director of Music. Het is in eerste aanleg van Bishop uit 1844 en werd later uitgebreid door Thorlod and Smith en Jardine tot het orgel zijn huidige omvang in 1920 kreeg als herdenkingsmonument aan de Eerste Wereldoorlog.

Op het arrangement van Handels Overture to the Occasional Oratorio na speelt Ian Hare weinig bekende muziek. Die heeft op een of andere manier wel een relatie met het Lake District.

 


Organs of the Lake District

Ian Hare plays the Organs of Lancaster Cathedral, St.Patrick’s Patterdale, Crosthwaite Church Keswick and St. Oswald’s Church, Grasmere

Fantasia on St. Denio (‘Immortal Invisible’) (Gordon Cameron); Baroque Suite: Toccata in the Aeolian Mode, Pastorale –  ‘Softly sweet in Lydian measures’, Verset in the Dorian Mode, Finale – In modo Festivo (Dr J.H. Reginald Dixon); Overture to the Occasional Overture (George Frederick Handel, arr: W.T.Best); Two Postludes (Dr. F. Wadely); Cartmel Priory Suite: Variations, Berceuse, Dance (Adrian Self); Triptych: Prelude, Intermezzo, Toccata (Ian Hare); Air in C major (Sir Arthur Somervell,  arr. A.G. Matthew), Six Sketches: Lyric Melody, Elegy, Jubilate Deo, Quiet Thoughts, Processional March (Dr Cecil Armstrong Gibbs)

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1177
Speelduur: 79’12
Booklet: 24 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 15)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk