Orgel bij de publieke…

Text Example

advertentieOnderzoek naar orgelonderhoud

Het is niet verwonderlijk dat eeuwenoude instrumenten onderhevig zijn aan verwering door de elementen. Wel verwonderlijk is dat het ene orgel in staat van hevig verval verkeert, terwijl een andere uit dezelfde periode nog in prima staat is.Om dit mysterie te onderzoeken is er enige tijd geleden een project gestart onder de naam COLLAPSE (Corrosion of Lead and Lead-Tin Alloys of Organ Pipes in Europe).

Het grootste probleem bij deze antieke instrumenten is corrosie van de pijpen. In de tijd dat het COLLAPSE-project nu bestaat hebben de onderzoekers al verschillende oorzaken gevonden voor deze corrosie.

Dit zijn onder andere zuren die vrijkomen uit het eikenhout en een te lage concentratie van tin in de legering van de pijpen veroorzaken. De leden van het project zijn nu bezig met het vinden van een juiste manier om deze orgels te restaureren en te onderhouden. Goed nieuws dus voor alle orgelliefhebbers.

NPS klassiek

Orgelpijpen roesten weg in Europa

In de jaren negentig werd vastgesteld dat ongeveer 1500 orgelpijpen van het in 1467 gebouwde Stellwagen orgel in Lübeck door corrosie waren aangetast. Het verontrustende is dat de corrosie van de meer dan 500 jaar oude pijpen dateert van de laatste decennia.

Door de corrosie beginnen de orgelpijpen aan de onderkant te lekken, waardoor de klank verandert en de pijpen uiteindelijk instorten.

Onderzoek heeft aan het licht gebracht dat over heel Europa orgels zijn aangetast. Ook recentere orgels, zoals het Cavaillé Coll-orgel in het Conservatorium van Brussel, zijn door corrosie getroffen.

Om de problemen in kaart te brengen heeft de Europese Unie een door de Universiteit van Goteburg geleidde onderzoeksgroep opgericht onder de naam COLLAPSE (Corrosion of Lead and Lead-Tin Alloys of Organ Pipes in Europe).

COLLAPSE doet niet alleen onderzoek naar de oorzaken van de corrosie, maar ook naar manieren om de pijpen zo goed mogelijk te repareren.

A4 (ook NCRV)