Orgel Burgwalkerk Kampen opgeknapt

De gemeente van de Burgwalkerk in Kampen heeft op zondag 13 mei het Zwier van Dijk-orgel opnieuw in gebruik genomen. De afgelopen maanden heeft orgelbouwer Reil uit Heerde het orgel schoongemaakt en een aantal registers opnieuw geïntoneerd. De donkerbruine kleur is vervangen door een veel lichtere tint, misschien wel de oorspronkelijke kleur, aangevuld met bladgouden accenten.

Zwier van Dijk bouwde het orgel in 1875 als balustradeorgel met zijkantbespeling. Het had zeventien stemmen, hoofdwerk, bovenwerk en een aangehangen pedaal. In 1943 voegt Reil een vrij pedaal toe van drie stemmen op een pneumatische lade.

Text Example

advertentieIn 1951 werd, opnieuw door Reil, een grote restauratie uitgevoerd, waarbij het instrument als hoofdkas naar achteren werd verplaatst, en een nieuwe rugwerkkas werd bijgebouwd.

In 1958 bouwt Willem van Leeuwen het orgel om tot een drieklaviers instrument met 33 stemmen, de klaviatuur aan de voorzijde van de hoofdkas. Het hoofdwerk werd boven in de orgelkas geplaatst, het bovenwerk als positief daaronder. Zo ontstond ruimte om de vijf pedaalregisters achter de zijtorens te plaatsen. De aanvankelijk gereserveerde rugwerkpijpen worden in 1960 geplaatst.

In 2007 is de orgelkas opnieuw geschilderd. De in 1913 aangebrachte eiken-imitatie heeft plaats gemaakt voor, de waarschijnlijk oorspronkelijke, ivoorkleur met verguld lofwerk. Schildersbedrijf De Groot uit Kampen, voerde het werk uit. De firma Reil te Heerde voerde de schoonmaakwerkzaamheden aan het instrument uit. Daarbij werd te intonatie ge-egaliseerd en werden enkele later bijgeplaatste register geherintoneerd.

Dispositie

Hoofdwerk, II, C-f3
Quintadeen 16
Praestant 8 – dubbelkorig
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Quint 2 2/3
Octaaf 2
Mixtuur IV-VI
Cornet IV (discant)
Trompet 8

Rugwerk, I, C-f3
Quintadeen 8
Holpijp 8
Praestant 4
Gedekt Fluit 4
Gemshoorn 2
Quint 1 1/3
Scherp III
Sesquialter II (discant) – 1951
Kromhoorn 8 – 1964
Tremulant

Positief, III, C-f3
Praestant 8
Viola di Gamba 8
Doesfluit 8
Octaaf 4
Speelfluit 4
Nasard 2 2/3′ – 1951
Fluit 2
Mixtuur IV
Hobo 8 – 1951
Tremulant

Pedaal, C-d1
Subbas 16
Praestant 8
Octaaf 4
Fagot 16
Cornet 4

Koppelingen
Hoofdwerk – Positief
Hoofdwerk – Rugwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Positief
Pedaal – Rugwerk

 

 

© 2007 fotografie Gérard van Betlehem