Orgel cadeau voor Britse koningin

Text Example

advertentieDe Britse koningin Elizabeth II krijgt van de het bestuur van de City of London ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum van haar kroning een orgel cadeau. De City of London Corporation heeft het tweeklaviers orgel laten bouwen door de Londense orgelmaker Mander Organs.

Het ontwerp van de orgelkas is gebaseerd op de Engelse kamerorgels uit de achttiende en negentiende eeuw. In de relatief smalle en diepe kas bouwde Mander een compact tweeklaviers met vrij pedaal, waarbij men zich niet zozeer op een specifiek stijl richtte. Voor de dispositie was voor Mander vooral veelzijdigheid van belang. Het orgel werd gebouwd onder advies van William McVicker.

Buiten het bestek om bracht Mander twee effectregister aan: een trom- of dondertrede die de laagste zes tonen van de Bourdon 16’ van het pedaal indrukt en een trede voor nachtegaal. Bij het indrukken van de trede voor dit laatste register klinkt niet alleen de vogelimitatie, uit het dak van het orgel verschijnen ook twee bewegende vogels.

Eind vorig jaar kwam het orgel gereed. Voorlopig staat het opgesteld in Mansion House, de residentie van de Lord Mayor van de City of Londen (de burgemeester van de ‘vierkante mijl‘ die het historische hart vormt van de Britse hoofdstad). Bij de viering van het kroningsjubileum, later in 2013, zal het orgel verhuizen naar zij definitieve bestemming, de Lady Chapel van Westminster Abbey, waar de Britse vorsten worden gekroond.

Dispositie

Manual I C-g3

Open Diapason TC 8 – C-H i.c.m. Stopped Diapason

Stopped Diapason 8 – grenen

Principal 4 – deels in front

Fifteenth 2

Mixture II

Manual II C- g3

Gedackt MC 8 – C-h i.c.m. Stopped Diapason Man. I

Chimney Flute 4

Recorder 2

Sesquialtera II

Trumpet 8 – C-H halve bekerlengte

Pedal

Bourdon 16 – grenen

Werktuiglijke registersuitgevoerd als voettreden

Coupler II to I

Pedal Coupler I

Pedal Coupler II

Nightingale

Drum or Thunder – drukt de laagste zes tonen van pedaal in

Samenstelling vulstemmen

• Mixture II

C: 1 1/3 – 2/3

g0: 1 1/3 – 1

c2: 2 – 1 1/3

• Sesquialtera II

C: 2 2/3 – 1 3/5

Toonhoogte: a1=440 Hz

Stemming: Kellner

Winddruk: 75 mm wk

Na het overlijden van haar vader werd de jonge Elisabeth op 6 februari 1952 het staathoofd van het Britse koninkrijk. Pas een jaar later, op 2 juni 1953, werd zij tijdens een grootse plechtigheid in Westminster Abbey gekroond. Vorig jaar werd haar jubileum als vorstin uitgebreid gevierd, dit jaar wordt haar diamanten kroningsjubileum herdacht.

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Mander Organs, London