Orgel Centrumkerk Winsum hersteld

orgel centrumkerk winsum gr.
Orgel Centrumkerk Winsum Gr.

Op zaterdag 12 april wordt het orgel van de Centrumkerk in het Groningse Winsum opnieuw in gebruik genomen. Na een grote verbouwing en herinrichting van de kerkzaal werd het orgel door orgelmakers van de Noord Nederlandse Orgelmakers Coöperatie hersteld en gewijzigd.

Text Example

advertentie 

De Protestantse Centrumkerk onderging in 2013 een ingrijpende verbouwing. Door de kerkzaal te ontdoen van de gaanderijen, de wanden glad af te werken en een nieuwe, tapijtloze vloer aan te brengen kon de akoestiek van de kerk worden verbeterd.

 

NNOC

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om noodzakelijke herstel- en onderhoudswerkzaamheden aan het Mense Ruiter-orgel uit 1993 uit te voeren. De opdracht voor dit werk werd gegeven aan orgelmakers van de Noord Nederlandse Orgelmakers Coöperatie (NNOC), een in april 2013 ontstaan samenwerkingsverband van zelfstandige orgelmakers in de noordelijke provincies.

 

Geherintoneerd

Naast herstel van de mechaniek, windvoorziening en pijpwerk en werd het orgel geherintoneerd.  De dispositie onderging twee wijzigingen. De Prestant 4’ van het Bovenwerk werd opgeschoven naar achtvoets ligging, het groot octaaf werd gecombineerd met de Roerfluit 8’. Het repetitiepunt van de Sesquialter is verlegd van c1 naar a0 om een klankbreuk in een lage melodie te voorkomen. De in 1993 toegepaste stemming van Young II werd gehandhaafd.

 

Ingebruikname

De ingebruikname van het orgel zal plaatsvinden op zaterdag 12 april. Het orgel wordt dan bespeeld door de organisten van de Centrumkerk: Pieter Pilon, Gerwin Hoekstra en Dirk Stavenga. Een van de NNOC-orgelmakers zal een toelichting op de werkzaamheden geven. Na een klankdemonstratie wordt er afgesloten met een orgelconcert. De middag begint om 15.00 uur met ontvangst en zal tot ongeveer 17.00 uur duren.

 

Dispositie

Hoofdwerk  C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Speelfluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III-IV – bas/discant
Trompet 8 – bas/discant

 

Bovenwerk C-f3
Prestant 8 – 2014 opgeschoven van 4’, C-H in combinatie met Roerfluit 8
Roerfluit 8
Fluit 4
Nasard 3
Woudfluit 2
Sesquialter II-III – 2014 repetitie verschoven naar a0
Vox Humana 8 – geplaatst in 1997

 

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaaf 8
Bazuin 16

 

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel – schuifkoppel
Pedaalkoppel Hoofdwerk
Tremulant Bovenwerk

 

© 2014 fotografie André Bolhuis, Winsum