Orgel ‘de Lichtboei’ Dronten gerenoveerd

orgel de lichtboei dronten

Op vrijdag 9 maart werd het gerenoveerde orgel in kerkgebouw ‘de Lichtboei’ van de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Dronten opnieuw in gebruik genomen. Orgelmaker Maarten Oranje uit Kampen voerde de renovatie uit.

Text Example

advertentieHet orgel in de Lichtboei werd in 1967 door Jac. van der Linden uit Leiderdorp gebouwd voor De Hoeksteen te Uithoorn. Toen deze kerk in de jaren-80 werd gesloten, werd werd het orgel aangekocht door de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) van Dronten, die juist een nieuw en groter kerkgebouw in gebruik had genomen.

Het orgel had bij plaatsing in 1984 de volgende dispositie:

Manuaal I, C-g3
Prestant 8
Roerfluit 8
Gedekte Fluit 4
Sesquialter D II
Mixtuur III

Manuaal II, C-g3
Holpijp 8
Prestant 4
Octaaf 2
Quint 1 1/3

Pedaal, C-f1
Subbas 16

Na verloop van jaren bleek de waardering voor de de klank van het instrument in Dronten tanende. Ook de dispositie en de verdeling van registers over de twee klavieren sloot niet aan bij de begeleidingspraktijk.

Onlangs voerde Maarten Oranje, orgelmaker in Kampen, een ingrijpende renovatie uit met als doel te komen tot een steviger, minder scherpe toon van het orgel. Daartoe werd al het metalen pijpwerk in de orgelkas vervangen. Tevens werd de registerindeling veranderd, waarbij prestantregisters op het eerste klavier werden geplaatst en de fluitregisters op het tweede klavier. Op het tweede klavier was nog ruimte voor een Fagot 8 voet. De plaatsing van dit register is een grote verrijking voor de klankkleur van het orgel geworden.

De nieuwe dispositie luidt als volgt:

Manuaal I, C-g3
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Octaaf 2
Mixtuur III

Manuaal II, C-g3
Holpijp 8
Roerfluit 4
Quint 2 2/3
Terts 1 3/5 *
Woudfluit 2
Fagot 8

Pedaal, C-f1
Subbas 16

Gebruikelijke koppelingen

* de Terts wordt ingeschakeld met de registertrekker van de Quint in een tweede stand. Hierdoor ontstaat een Sesquialter II.

 

Bron: Maarten Oranje