Orgel Doopsgezinde Vermaning Broek op Langedijk gerestaureerd

Onlangs heeft de firma Bakker & Timmenga de restauratie van het orgel in de Doopsgezinde Vermaning te Broek op Langedijk afgerond. Begin november kon het orgel weer worden gebruikt. Een officiële presentatie staat begin 2016 gepland.

Text Example

advertentieHet recente werkzaamheden aan het orgel bestonden uit de restauratie van de windlade, klavier en de mechanieken. Het pijpwerken werd nagekeken, schoongemaakt en uitgedeukt. De orgelventilator en dempkist werden vernieuwd.

Willembroek
Het orgel in de Vermaning, het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, werd in 1732 door Nicolaas Willembroek gebouwd voor de rooms-katholieke schuilkerk te Limmen. In 1856 werd het orgel door de firma Ypma overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw van de Limmense katholieken. In 1868 voerde Ypma nog herstelwerkzaamheden uit.

Ypma
Toen Ypma in 1882 een nieuw orgel bouwde voor Limmen, plaatsten zij de orgelkas in de Doopsgezinde Kerk te Broek op Langedijk. Achter het achttiende-eeuwse front bouwden zij een nieuw eenklaviers orgel.

In 1983 werd het orgel door Bernard Koch gerestaureerd. De tractuur werd vernieuwd en de manuaaltoetsen opnieuw belegd. Tevens werd een nieuwe orgelbank geplaatst.

Restauratie
Enkele jaren geleden werd door Folkert Binnema, lid van de Doopsgezinde Orgelcommissie, een rapport over de staat van het instrument opgesteld. Naar aanleiding hiervan werd de restauratie in 2015 door orgelmakerij Bakker en Timmenga te Leeuwarden uitgevoerd.

 


Dispositie

Manuaal C-f3
Prestant 8
Holpijp 8
Viola di gamba 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2

Pedaal C-f
aangehangen

Werktuiglijke registers
Ventiel
Combinatietrede

Toonhoogte: a1= 440 Hz
Stemming: evenredig zwevend

 

Gegevens met dank aan Orgelmakerij Bakker & Timmenga.

 

© 2015 fotografie Orgelmakerij Bakker & Timmenga