Orgel- en klavecimbelbouwer Gerrit C. Klop overleden

Op woensdag 5 december is orgel- en klavecimbelbouwer Gerrit C. Klop uit Garderen op 83-jarige leeftijd overleden. Klop was de oprichter van het familiebedrijf dat in zijn tijd al internationale faam verwierf als bouwer van klavecimbels en vooral kistorgels.

Text Example

advertentieGerrit Cornelis Klop werd in 1935 geboren in een gezin waarvan vader werkzaam was in de jachtbouw, zijn broer als meubelmaker. Zelf begon hij zijn arbeidzame leven als chemicus. Het bouwen van klavecimbels leidde halverwege de jaren oprichting van zijn eigen klavecimbelmakerij in de garage achter zijn woonhuis in De Meern.

In die tijd, waarin de belangstelling voor oude muziek en instrumenten sterk in opkomst en ontwikkeling was, kon hij zich geheel richten op het bouwen van klavecimbels gebaseerd op originele instrumenten. Later kwam daar ook het bouwen van orgels bij, een ambacht wat Gerrit Klop zichzelf eigen had gemaakt. Het groeiende bedrijf was inmiddels verhuisd naar de Paleisweg in Garderen.

Typerend voor de bouwwijze van de orgels van Gerrit Klop is het vrijwel uitsluitend gebruiken van hout voor het pijpwerk. Daarbij leverde het renaissanceorgel van rond 1600 (zoals het Compenius-orgel uit 1610 in slot Frederiksborg bij Kopenhagen) een bron van inspiratie. Niet alleen in de vele kistorgels die zijn atelier verlieten, ook kleine en grotere huisorgels en kerkorgels werden gebouwd met houten pijpwerk. De instrumenten van Klop zijn wereldwijd te vinden.

In 1995 nam zijn zoon Henk de leiding van het bedrijf over, in 2014 voegde kleinzoon Niels zich bij het bedrijf.

Gerrit C. Klop overleed woensdag 5 december na een ziekbed. De uitvaartdienst is op dinsdag 11 december om 11.00 uur in de Dorpskerk te Garderen.

 

© 2018 beeld Gérard van Betlehem