Orgel Gereformeerde Gemeente in Nederland Nieuwaal in gebruik

Pels-orgel Gereformeerde Gemeente in Nederland, Nieuwaal
Pels-orgel Gereformeerde Gemeente in Nederland, Nieuwaal. © foto Jan van den Bosch

Op vrijdag 4 april werd in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Nieuwaal een Pels-orgel uit 1948 in gebruik genomen. Het orgel werd door Gijs de Kruif gerenoveerd en in een vroegtwintigste-eeuwse kas van A.S.J. Dekker geplaatst.

Text Example

advertentie 

De Nieuwaalse kerkgemeenschap startte in 2012 met het verwerven van fondsen voor de vervanging van een elektronisch orgel door een pijporgel. In 2013 kon worden overgegaan tot de aanschaf van het elektro-pneumatische Pels-orgel afkomstig uit de rooms-katholieke St. Vituskerk te Huizen.

 

Huisorgel

Het instrument werd in 1948 gebouwd als huisorgel voor de heer G. Meemken te Hilversum. In 1955 werd het orgel overgeplaatst naar Huizen. Het orgel raakte daar in onbespeelbare staat en werd vervangen door een elektronisch orgel. In 2012 werd het Pels-orgel verkocht aan Gijs de Kruif uit Amerongen.

 

Uitgebreid

In 2013 werd het orgel door De Kruif gerenoveerd. Daarbij werd het orgel voorzien van nieuwe digitale tractuur. Door de unitregisters van het pedaal te combineren met de Holpijp 8’ van het Hoofdwerk kon de Hoofdwerkdispositie worden uitgebreid met een Bourdon 16’ en een Fluit 4’. Aan het Pedaaldispositie werd een Quint 5 1/3’ toegevoegd. Het in Huizen aanwezige zwelraam werd niet geplaatst.

 

Orgelkas

Het orgel werd in Nieuwaal op een aangepast orgelbalkon geplaatst in een orgelkas van A.S.J. Dekker, afkomstig uit de Nederlands Gereformeerde Kerk te Westbroek en gedateerd op 1914. De kastdiepte werd verdubbeld naar 2,60 meter. Het schilderwerk werd door De Kruif uitgevoerd in een lichtgrijze tint. Het snijwerk werd grotendeels voorzien van bladgoud,  de labia van de frontpijpen werden eveneens verguld.

 

Ingebruikname

Op vrijdagavond 4 april is het orgel tijdens een psalmzangavond in gebruik genomen, waarbij het werd bespeeld door Johan Vat, organist van de kerk. Medewerking werd verleend door de Bovenstemgroep uit Hardinxveld-Giessendam; ouderling R.D. van Tuijl hield een toespraak. Na afloop was er gelegenheid om het orgel te bezichtigen, toegelicht door Gijs de Kruif.

Van de psalmzangavond verschijnt binnenkort ook een cd-opname die voor € 12 inclusief verzendkosten is te bestellen via orgelnieuwaal@gmail.com.

 

 

Dispositie

 

Manuaal I C-g3
Bourdon 16 – 2014
Praestant 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit 4 – 2014
Flageolet 2
Mixtuur III-IV

 

Manuaal II C-g3
Viola di Gamba 8
Voix Céleste 8
Nachthoorn 8
Flûte Harmonique 4
Nasard 2 2/3
Woudfluit 2
Terts 1 3/5
Hobo 8

 

Pedaal C-f1
Subbas 16 – unit
Gedekt 8 – unit
Quint 5 1/3 – unit, 2014
Fluit 4 – unit

 

Werktuiglijke registers
Koppeling Man. I + II
Koppeling Man. I + II 16′
Koppeling Man I + II 4′
Koppeling Ped. + I
Koppeling Ped. + II
Tremolo Man. II

 

 

© 2014 fotografie Jan van den Bosch