Orgel Grote Kerk Westzaan uitgebreid

Het Flaes & Brünjes-orgel (1866) in de Grote Kerk van Westzaan is uitgebreid met een zelfstandig pedaal. Op vrijdag 4 april werd het vergrote orgel opnieuw in gebruik genomen met een concert door Herman van Vliet.

Text Example

advertentieHet orgel van de Grote Kerk werd in 1866 gebouwd door Flaes & Brünjes. In 1923 onderging het wijzigingen door de firma Bik. In 1945 en 1956 was het de firma Flentrop die de dispositie wijzigde waaronder de plaatsing van een nieuwe Subbas 16 op een elektropneumatische lade. In 1971 en 1977 werden opnieuw werkzaamheden verricht door Flentrop, de dispositie werd opnieuw gewijzigd.

In 2002 voerde de firma Elbertse Orgelmakers te Soest een algehele restauratie uit waarbij de dispositie van 1866 werd hersteld met behoud van de Roerquint 3 van Flentrop op kantsleep. Ten behoeve van de uitbreiding met een zelfstandig pedaal werden reeds de mechaniek en de registertrekkers aangebracht.

De huidige pedaaluitbreiding werd gerealiseerd met gebruikt materiaal, door de Westzaners zelf ingekocht. De pedaallade (Reil, 1972) is afkomstig uit het vorige orgel van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Dalfsen. Het gebruikte pijpwerk is deels afkomstig uit het voormalige Vermeulen-orgel (1948) van de St. Josephkerk te Dongen. De Bazuin 16 heeft verkropte zinken bekers in volle lengte. De bekers van het groot octaaf hadden oorspronkelijk halve lengte maar zijn bij deze gelegenheid verlengd. Het pedaalpijpwerk staat opgesteld achter de hoofdkas in een zelfstandige kast die in eigen beheer werd gemaakt. Plaatsing en aansluiting van de windlade en de intonatie van het pijpwerk werden uitgevoerd door de firma Nijsse te Oud Sabbinge.

Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Fluit 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur IV
Cornet IV D
Trompet 8 B/D

Bovenwerk C-f3
Prestant 8
Holpijp 8
Viola di Gamba 8
Salicet 4
Roerfluit 4
Roerquint 3
Fluit 2

Pedaal C-d1
Subbas 16
Octaafbas 8
Gedekt 8
Bazuin 16

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppel
Pedaalkoppel
Tremulant

Winddruk: 78 mm wk
Toonhoogte: a1 = 443 Hz bij 16º C
Stemming: evenredig zwevend