Orgel Herstel Hervormde Sionskerk Terschuur in gebruik genomen

De Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek-Terschuur heeft begin mei een orgel voor haar nieuwe kerkgebouw, de Sionskerk, in gebruik genomen. Het orgel, afkomstig uit Hilversum, is door D.A. Verkerk met hulp van vrijwilligers in een nieuwe orgelkas geplaatst.

Text Example

advertentie 

Toen de Hersteld Hervormde Gemeente in 2010 plannen maakte voor een nieuw kerkgebouw in het dorp Terschuur werd het orgel van de Doopsgezinde Kerk te Hilversum aangekocht. Dit instrument werd nog in hetzelfde jaar gedemonteerd en opgeslagen.

 

Fonteyn & Gaal

Het Hilversumse orgel werd in 1968 gebouwd door de firma Fonteyn & Gaal. Daarbij werd gebruik gemaakt van pijpwerk van het vorige orgel. Dit werk was in 1890 gebouwd door Maarschalkweerd & Zn. (1890, 8/IIaP) en in 1940 door  J. de Koff & Zn uitgebreid met vier stemmen. Op enig moment voor de demontage van het orgel in 2010 is alle resterende pijpwerk van Maarschalkerweerd omgeruild voor gebruikt materiaal van diverse herkomst.

 

Plan

Onder advies van orgelmaker D.A. Verkerk uit Woudenberg werd in 2012 een plan gemaakt voor plaatsing en aanpassing van het orgel voor nieuwe situatie in Terschuur. De uitvoering van het plan vond plaats door Verkerk met hulp van vrijwilligers uit de gemeente.

 

Nieuwe kas

Het orgel werd als balustrade-orgel in een nieuwe kas gebouwd op een galerij achter in de kerk. Het frontpijpwerk werd nieuw gemaakt en bevat pijpwerk van de Prestant 8’ van het Hoofdwerk. De klaviatuur bevindt zich ten opzichte van het front aan de rechterzijkant. Hoofdwerk en daarachter, gescheiden door een stemgang, het Nevenwerk bevinden zich rechts in de orgelkas. Ten behoeve van de bereikbaarheid van het binnenwerk aan de achterzijde werd de pedaallade verplaatst naar de linkerzijde in de orgelkas. Hiervoor werd de pedaaltractuur vernieuwd.

Het orgel onderging de noodzakelijke schoonmaak-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Ten slotte werd het pijpwerk opnieuw geïntoneerd.

 

 

Dispositie

 

Hoofdwerk – C-f3
Bourdon 16 – 1940/1968, vanaf c0
Prestant 8 – front 2014
Roerfluit 8
Octaaf 4
Quint 3
Octaaf 2
Mixtuur III-IV – 1968
Trompet 8 – 1968

 

Nevenwerk – C-f3
Holpijp 8 – 1940
Gamba 8
Celeste 8 – 1940
Roerfluit 4
Flageolet 2 – 1968
Sesquialter II – 1968

 

Pedaal – C-d1
Subbas 16 – 1940
Gedekt 8 – 1968

 

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Nevenwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Nevenwerk
Tremolo Nevenwerk

 

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl