Orgel Hersteld Hervormd Goedereede weer in gebruik na groot onderhoud

Op donderdag 1 december werd het Van Leeuwen-orgel in de Hersteld Hervormde Kerk van Goedereede opgeleverd na groot onderhoud door de firma A. Nijsse & Zn. te Oud-Sabbinge. Op zaterdag 11 februari 2017 wordt het resultaat gepresenteerd tijdens een open middag.

Text Example

advertentieHet orgel werd  in 1956 door de firma W. van Leeuwen gebouwd voor de Maranathakerk te Leiden. In de loop der jaren werd het orgel enkele malen hersteld en daarbij ontdaan van het voor Van Leeuwen kenmerkende Veka-systeem in de windladen. In 2006 werd de Maranathakerk buiten gebruik gesteld. Het kerkgebouw werd met het orgel verkocht aan een projectontwikkelaar die het instrument vervolgens schonk aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede. Het orgel had toen dertien stemmen verdeeld over Hoofdwerk, Borstwerk en Pedaal.

Goedereede
Van den Heuvel Orgelbouw te Dordrecht demonteerde het orgel en voerde enkele kleine reparaties uit. Intussen had de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede een opslagschuur gekocht van de burgerlijke gemeente. De schuur werd verbouwd tot kerkzaal en eind 2007 kon het orgel daarin worden geplaatst. Daarbij werd het instrument aangepast en uitgebreid. Op het Pedaal werd een Subbas 16’ (uit Koppejan-orgel van de Noorderkerk te Rijssen, 1938) achter het orgel geplaatst en de oorspronkelijke Spitsgedekt 16 werd aangepast naar een Open Fluit 8. Kerk en orgel werden op zondag 16 december 2007 in gebruik genomen.

Groot onderhoud
Orgelbouwer A. Nijsse te Oud-Sabbinge recent voerde groot onderhoud uit onder advies van de heren Den Hollander en Den Engelsman van de orgeladviescommissie van de VOGG. Alle aanwezige telescoophulzen (onder de bestaande slepen) werden verwijderd. Alle slepen werden vervangen door nieuwe eiken exemplaren.

De Mixtuur werd in samenstelling aangepast en kreeg een ‘vorabzug’ zodat een Octaaf 2 afzonderlijk kan worden ingeschakeld. De intonatie de beide pedaalregisters werd aangepast, de Kromhoorn 8 werd op een verhoogde bank gezet (voor betere bereikbaarheid bij het stemmen) en het speling van de toetsen werden nagezien.

Omdat de toetsdiepgang van het Hoofdwerk door de seizoenen nogal varieerde, werd achter het klavier een verend systeem aangebracht. Als laatste werd het gehele orgel gestemd en werden er kleine intonatiecorrecties uitgevoerd.

Open middag
Op zaterdagmiddag 11 februari 2017 zal er een open middag rondom gerenoveerde orgel worden gehouden. Orgelbouwer René Nijsse zal die middag vertellen over de werkzaamheden die aan het orgel zijn uitgevoerd. Daarna zal het orgel worden gedemonstreerd door de adviseurs van de VOGG. Na het officiële gedeelte zal voor belangstellenden er gelegenheid zijn om zelf het orgel te bespelen. De open middag duurt van 14.00 uur tot circa 16.00 uur. De kerk is open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis.

 


Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8
Roerfluit 8
Octaaf 4
Quint 2 2/3
Woudfluit 2
Mixtuur III-IV /  vorabzug Octaaf 2
Kromhoorn 8

Borstwerk C-g3
Holpijp 8
Speelfluit 4
Prestant 2
Nasard 1 1/3
Sesquialter II sterk – vanaf a

Pedaal C-f1
Subbas 16
Open Fluit 8

Werktuiglijke registers
Koppel Hoofdwerk – Borstwerk
Koppel Pedaal – Hoofdwerk
Koppel Pedaal – Borstwerk
Tremulant Borstwerk

Samenstelling Mixtuur
C: 2 – 1 1/3 – 1
c1: 2 2/3- 2 – 1 1/3
c2: 4 – 2 2/3 – 2 – 1 1/3
f#2: 5 1/3 – 4 – 2 2/3 – 2

Samenstelling Sesquialter
a: 2 2/3 – 1 3/5