Orgel hervormd Mastenbroek hersteld

Het orgel van de Hervormde Kerk te Mastenbroek is onlangs opnieuw in gebruik genomen. Het instrument werd onderworpen aan onderhouds- en herstelwerkzaamheden die werden uitgevoerd de Verschueren Orgelbouw te Heythuysen.

Het instrument werd in 1965 vervaardigd door de firma Verschueren te Heytuysen onder advies van Dirk Jansz. Zwart. De kas van het voormalige orgel van Jan Proper (1888) werd gebruikt voor het hoofdwerk en pedaal en geplaatst op een nieuwe onderkas. De kas en ornamentiek van het rugwerk werden nieuw vervaardigd. De beelden van het Proper-orgel kregen een plaats op het rugwerk.

De recent uitgevoerde werkzaamheden betroffen met de bestaande aanleg als uitgangspunt waarbij het orgel aan een algehele schoonmaak werd onderworpen. Ventielleer en het leer van de schokbalgen werd vernieuwd. De technische aanleg werd incidenteel gecorrigeerd evenals de klankgeving. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder advies van Aart van Beek.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Viola di Gamba 8

Octaaf 4

Gedektfluit 4

Mixtuur III-IV

Trompet 8

Rugwerk C-g3

Holpijp 8

Prestant 4

Roerfluit 4

Nasard 2 2/3

Vlakfluit 2

Kromhoorn 8

Pedaal C-f1

Subbas 16

Gedektbas 8

Werktuiglijke registers

Manuaalkoppel

Pedaalkoppel Hoofdwerk

Pedaalkoppel Rugwerk

Gegevens met dank aan Aart van Beek

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Aart van Beek

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.