Orgel Hervormd Nieuw-Beijerland overgeplaatst naar Neerpelt (B)

Het orgel van de Hervormde Kerk in Nieuw-Beijerland is onlangs door de firma Nijsse overgeplaatst naar de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt (B). Het in 1977 door Emile Verschueren in een historische orgelkast gebouwde orgel fungeert daar sinds 15 juni als koororgel.

Text Example

advertentie



Orgelmaker Emile Verschueren te Tongeren (B) bouwde het orgel in Nieuw-Beijerland in 1977. Hij maakte daarbij gebruik van ouder materiaal van diverse herkomst. De uit circa 1840 daterende orgelkast was afkomstig uit de Sint-Kwintenkerk te Imde bij Wolvertem (B). Een groot deel van het pijpwerk, alsook de windlade en het klavier werd door P. van Oeckelen in 1877 gemaakt voor het orgel van de Hervormde Kerk in Nieuw-Helvoet bij Hellevoetsluis, waar hij in 1971 een Clinckx-orgel plaatste.

Het binnenpijpwerk van de Prestant 8 en de Nasard 2 2/3 waren afkomstig uit het Merklin-orgel (1862) van de Saint-Roche te Brussel. Andere delen van dit orgel gebruikte Verschueren in rond dezelfde tijd gebouwde orgels in de Hervormde Kerk te Kesteren (orgelkast) en de Sionskerk te Veenendaal (pijpwerk). Voor de Subbas 16 werd eveneens ouder pijpwerk gebruikt. Het frontpijpwerk en de Mixtuur werden nieuw vervaardigd.

In 1994 werd het orgel hersteld door de firma Reil te Heerde. De Nasard werd met een tertskoor uitgebreid tot Sesquialter. De windvoorziening werd vernieuwd.

Het Van Oeckelen/Verschueren-orgel in NIeuw-Beijerland | © www.orgelfoto.nl

Te koop
Het Van Oeckelen/Verschueren-orgel in Nieuw-Beijerland werd te koop aangeboden vanwege de aanschaf van een orgel van Pieter van Dam uit 1912. Dit orgel, afkomstig uit de Gereformeerde Kerk te Hantum, wordt momenteel gerestaureerd en uitgebreid door orgelmaker Rini Wimmenhoven. Een koper werd gevonden in de parochie van Neerpelt, waar het orgel in de Sint-Niklaas werd geplaatst door de firma Nijsse & Zn. te Oud-Sabbinge. Nijsse had het orgel de afgelopen jaren in onderhoud en voerde in 2013 al eens een herintonatie uit.

Neerpelt
Het instrument kreeg in Neerpelt een plaats op het bestaande hoogzaal in de zuidelijke beuk van het transept. Om visuele redenen en een om een betere klankuitstraling te bewerkstelligen werd het instrument op een houten podium geplaatst. Het orgel zal behalve in de liturgie ook worden ingezet voor concerten, orgellessen van de Kunstacademie Noord-Limburg en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Het inspelingsconcert zal op zondag 27 mei 2018 om 15.00 uur worden gegeven door Bart Wuilmus. Naast het nieuwe koororgel beschikt de Sin-Niklaaskerk ook over een groot drieklaviers orgel (Th. Ruef 1910 / L. Verschueren 1957) dat vorig jaar werd gereviseerd door orgelmaker Jos Moors.

 

Het koororgel in de Sint-Niklaaskerk te Neerpelt

 


Dispositie

Manuaal C-f3
Prestant 8- C-H i.c.m. Bourdon 8; front Verschueren 1977; binnenpijpwerk Merklin 1862
Bourdon 8 –  Van Oeckelen 1877
Octaaf 4-  Van Oeckelen 1877
Fluit 4 – Van Oeckelen 1877   
Octaaf 2 – Van Oeckelen 1877
Mixtuur II-III – Verschueren 1977
Sesquialter II discant – 2 2/3-koor Merklin 1862; 1 3/5-koor Reil 1994

Pedaal C-d1
Subbas 16 – oud

Werktuiglijk register
Pedaalkoppel

Stemming: Neidhardt 1 (Kleine Stadt)
Winddruk: 65 mm wk
Toonhoogte: a1 = 440 Hz.