Orgel Hervormde Kerk Steenbergen gerestaureerd

orgel hervormde kerk steenbergen
Orgel Hervormde Kerk Steenbergen | © foto Wim van der Ros

Op zaterdag 16 november werd het orgel in de Hervormde Kerk te Steenbergen opnieuw in gebruik genomen na onderhouds- en restauratiewerkzaamheden door Verschueren Orgelbouw Heythuysen. Aan de ingebruikname verleenden onder anderen organist Corneel Drogers en harmonie ‘Volharding’ hun medewerking.

Text Example

advertentieHet orgel dateert in eerste aanleg vermoedelijk uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, maar werd gemaakt met gebruikmaking van pijpwerk uit de zestiende eeuw. In de vroege achttiende eeuw vonden ingrijpende wijzigingen plaats en werd onder andere de windlade vervangen, bovendien werd vermoedelijk ook de dispositie gewijzigd. Deze werkzaamheden zijn mogelijk door Jacob Cools of Jacob François Moreau uitgevoerd. Vermoedelijk werd het instrument in 1744 door Hendrik Pescheur met een onderpositief uitgebreid.

In 1806 werd aan het orgel gewerkt door Jan Pieter Schmidt en in 1834 werd het naar het nieuwe kerkgebouw overgeplaatst door Cornelis van Oeckelen. Mogelijk is bij die gelegenheid het tweede klavier komen te vervallen. In 1963/1964 vond een algehele restauratie van het orgel plaats die door de firma Flentrop werd uitgevoerd.

De afgelopen jaren liet de toestand van het orgel nogal te wensen over. Het afgelopen jaar vond technisch herstel van mechanieken en windlade plaats en werd het pijpwerk gerestaureerd. De dispositie bleef ongewijzigd maar de intonatie werd aangepast en de winddruk verlaagd.

 

Dispositiein lade-volgorde

 

Manuaal C-c3

Prestant 8 – grotendeels in front, dubbelkoor vanaf dis2

Holpijp 8 – geheel metaal

Cornet VI – vanaf c1; 8, 4, 2 2/3, 2, 1 3/5, 1 1/3

Octaaf 4

Gemshoorn 4 – conische corpora

Quint 3

Octaaf 2 – dubbelkoor vanaf cis2

Blokfluit 2 – cylindrisch, open

Sesquialter II – vanaf c1; 2 2/3, 1 3/5

Octaaf 1

Trompet 8 – C-H houten kastjes en koppen, af c metalen stevels en koppen

 

Pedaal C-f

Aangehangen

 

Winddruk: 76 mm wk

Stemmingssysteem: Rousseau & d’Alembert

 

Gegevens met dank aan Johan Zoutendijk, Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V.