Orgel Hervormde Kerk Willige Langerak gerestaureerd

Van Dam-orgel Hervormde Kerk Willige Langerak

Op zaterdag 10 mei werd het Van Dam-orgel in de Hervormde Kerk te Willige Langerak opnieuw in gebruik genomen. Het orgel onderging een totaalrestauratie door Slooff Orgelbouw te Lekkerkerk.

Text Example

advertentie 

Het orgel werd in 1886 gebouwd door L. van Dam en Zonen te Leeuwarden. Het kreeg negen registers op een manuaal en aangehangen pedaal. Daarvan was de Trompet 8’ bas/discant op de lade gereserveerd, voor de bas van de Bourdon 16’ met bijbehorende lade was ruimte vrijgehouden in de orgelkas. Op een later tijdstip werd de orgelkas in de huidige witte kleur overgeschilderd. Oorspronkelijk had de kas een donkere tint, vermoedelijk eikenimitatie.

 

In 1965 werd de lege plaats van de Trompet 8’ door de firma J. de Koff en Zoon te Utrecht gevuld met een Mixtuur III. Ook werd de tremulant vervangen. In de jaren 90 werd het orgel enkele malen hersteld door de firma Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

 

Slooff Orgelbouw voerde in 2005 een deelrestauratie waarbij alleen de windladen werden aangepakt. Bij deze gelegenheid werd de Quintfluit II discant met een tertskoor uitgebreid tot Cornet III discant op basis van bij de bouw hiervoor getroffen voorbereidingen in de pijpstok van dit register.

 

In 2013/2014 werd het overige deel van het orgel gerestaureerd. Opnieuw door Slooff Orgelbouw, nu geheel onder verantwoordelijkheid van Jacques Helling die het bedrijf eind 2013 overnam van Nico Slooff. Bij de recente werkzaamheden werden mechaniek, windvoorziening en pijpwerk hersteld en schoongemaakt. Ook werd de intonatie nagezien en waar nodig gecorrigeerd.

 

Voor de toekomstige plaatsing van de bas van de Bourdon 16’ met bij behorende lade werd bij deze restauratie reeds de pneumatiek aangelegd om het register ook als transmissie in het pedaal bespeelbaar te maken. Als voorbeeld voor de pneumatische apparaten en aanleg diende het Van Dam-orgel (1896) in de Hervormde Kerk te Berkenwoude.

 

De ingebruikname van het gerestaureerde orgel vond op zaterdag 10 mei plaats tijdens een diaconaal projectweekend van de Hervormde Gemeente van Willige Langerak. Het orgel werd daarbij bespeeld door de plaatselijke organisten.

 

Dispositie

 

Manuaal C-g3
Bourdon 16 – discant
Prestant 8
Violon 8 – C-H i.c.m. Holpijp 8
Holpijp 8
Octaaf 4
Fluit d’amour 4
Salicet 2 – in feite een Woudfluit 2’
Cornet III discant – 1 3/5-koor 2005
Mixtuur III – 1965
Tremulant

 

Pedaal C-g
Aangehangen

 

 

© fotografie: Martin de Pooter, Schoonhoven