Orgel King’s College Cambridge in restauratie

Het bekende orgel van de King’s College Chapel te Cambridge wordt dit jaar gerestaureerd. Het betreft een reconstructie van het orgel dat in 1934 door Harrison & Harrison werd gebouwd met gebruikmaking van ouder pijpwerk. Het bestaande pijpwerk, de huidige dispositie (op een stem na) en het laatromantische karakter van het instrument blijven behouden.

Text Example

advertentieDe firma Harrison & Harrison, die de werkzaamheden uitvoert, zal de windladen, speel- en registertracturen, zwelkasten en het stellingwerk van het instrument nieuw maken. De windvoorziening word gereviseerd. Ook de speeltafel, in 1992 en 2009 als eens onderhanden genomen, zal deels worden vernieuwd en uitgebreid met enkele koppelingen en een ‘Pedal Divide’ die het pedaal in ‘bas’ en ‘discant’ kan delen. Het Pedaal-pijpwerk dat zich nu geheel verspreid in het oksaal bevindt wordt deels in de orgelkas geplaatst om een duidelijker uitspraak en betere integratie met de rest van het orgel te verkrijgen. Tevens worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de historische zeventiende-eeuwse orgelkast en worden de (niet meer sprekende) frontpijpen opnieuw verguld.

De totale kosten van dit project bedragen 1,42 miljoen pond (circa 1,9 miljoen euro). De werkzaamheden zijn al in maart 2015 door Harrison & Harrison gestart. Het orgel heeft tijdens de Kerstdagen van 2015 voor het laatst geklonken. Deze maand wordt het gedemonteerd. Naar verwachting is de restauratie in september 2016 voltooid. In de tussenliggende periode zal gebruik worden gemaakt van een Klop-kistorgel uit 2012 en een van de Steinway-vleugels van het College.

Op de website van King’s College is meer informatie te vinden over de restauratiewerkzaamheden. Orgelmaker Harrison & Harrison houdt op zijn site een fotoreportage bij van de restauratie- en reconstructiewerkzaamheden.

Het orgel in de kapel van King’s College geniet wereldfaam als begeleidingsinstrument van het al even befaamde King’s College Choir. Daarnaast zijn er beroemde organisten die op dit orgel als ‘organ scholar’ hun carriere zijn begonnen, onder wie  Simon Preston, Andrew Davis, Thomas Trotter en David Briggs. Gedurende dit jaar zijn er op de site van King’s College ook webcasts van orgelconcerten te beluisteren.

 

© 2016 beeld King’s College Cambridge