Orgel Leeuwenbergh Gasthuis Utrecht blijft mogelijk twee jaar langer in Zwolle

Flentrop-orgel Leeuwenbergh Utrecht | foto Fotodienst GAU / collectie Het Utrechts Archief [81168]

Het Flentrop-orgel uit het Leeuwenbergh Gasthuis in Utrecht mag mogelijk nog twee jaar langer blijven staan in de Grote Kerk in Zwolle. In 2021 heeft de Raad van State geoordeeld dat het orgel ten onrechte uit het historische gebouw is verwijderd en voor 1 januari 2024 teruggeplaatst moest worden.

Text Example

advertentieNa de verkoop van het Gasthuis is het orgel in 2019 verwijderd. Zowel de gemeente Utrecht als de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waren het hier niet mee eens, omdat het orgel uit 1954 beschermwaardig is sinds het in 2010 is opgenomen in de redengevende beschrijving van het rijksmonumentale gebouw. De hoogste bestuursrechter heeft hen in het gelijk gesteld.

Lees ook
Raad van State: Flentrop-orgel moet vóór 2024 terug naar Leeuwenbergh Gasthuis Utrecht

Het Flentrop-orgel staat momenteel als tijdelijke vervanging opgesteld in de Grote Kerk in Zwolle tijdens de restauratie van het Schnitger-orgel. Vanwege de langere duur van deze restauratie is er een vergunning aangevraagd om de uiterste datum voor terugplaatsing met twee jaar te verlengen, tot 1 januari 2026.

De gemeente Utrecht stemt hier in principe mee in. Voor het besluit definitief wordt is het in de komende weken nog mogelijk om zienswijzen in te dienen.