Orgel Nieuw-Apostolische Kerk Utrecht opnieuw in gebruik

Text Example

advertentieOp zondag 3 juni werd het orgel van de Nieuw-Apostolische Kerk te Utrecht opnieuw in gebruik genomen met een orgelconcert. Het instrument is onlangs gereviseerd en uitgebreid.

Het orgel werd in 1950/1951 door de firma Verschueren als opus 231 gebouwd voor de Sacramentskerk in Den Bosch. In het oorspronkelijke ontwerp was sprake van een drieklaviers instrument met ruim 50 stemmen. Uiteindelijk werden het er veertien. Het orgel raakte in de jaren ’80 in onbruik waarna het in 1998 werd verkocht aan de Nieuw-Apostolische Kerk in Utrecht. Daar werd het met behulp van vrijwilligers opgebouwd en in 1999 in gebruik genomen.

In 2006/2007 werd het orgel uitgebreid met een drietal registers en een zwelkast. De werkzaamheden werden uitgevoerd door vrijwilligers onder leiding van Hans Martin van Orgelbouw Alkmaar. Manuaal II werd uitgebreid met een extra lade voor drie stemmen. De drie nieuwe registers Vox Céleste 8, Terts 1 3/5 en Hobo 8 zijn afkomstig van een orgel uit Alkmaar; het pijpwerk is zo’n 70 jaar oud. Tevens is een tremulant geplaatst.

Omdat het orgel was gebouwd en geïntoneerd voor een aanzienlijk grotere ruimte dan de huidige locatie, werd de klank als behoorlijk luid ervaren. Ten behoeve van het samenspel met ensembles en koren werd het gehele orgel (op het front en een deel van het pedaal na) in een zwelkast geplaatst. Verder heeft het orgel een onderhouds-, stem-

en intonatiebeurt ondergaan.

Dispositie

Hoofdwerk, I, C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Doublette 2

Mixtuur IV-VI

Zwelwerk, II, C-g3

Tolkaan 8

Baarpijp 8

Vox Céleste 8

Blokfluit 4

Prestant 4

Roerquint 2 2/3

Terts 1 3/5

Hobo 8

Pedaal, C-f1

Prestant 16

Subbas 16

Octaafbas 8

Prestantbas 4

Speelhulpen

Koppel I+II

Koppel Ped.+I

Koppel Ped.+II

Koppel I+II 4’

Koppel I+II 16’

Tremulant

Vaste combinaties P-MF-F-T

Automatisch pedaal

Oplosser

Tractuur

Elektro-pneumatisch

© 2007 www.orgelnieuws.nl