Orgel Notre-Dame Parijs weer in gebruik

Sinds woensdag 12 december is het hoofdorgel van de Notre-Dame in Parijs weer te beluisteren. Het grote symfonische orgel van de kathedraal was sinds januari van dit jaar buiten gebruik vanwege vervanging van de digitale tractuur en de speeltafel.

Text Example

advertentieDe werkzaamheden vormden de eerste fase van de restauratie van het instrument. Ze maakten deel uit van een grote opknapbeurt van de kathedraal vanwege de viering van het 850-jarig bestaan van de Notre-Dame dat in 2013 wordt gevierd. Woensdagavond 12 december werden de jubileumactiviteiten ingeluid met een bijzondere mis onder leiding van kardinaal Vingt-Trois.

Organist Philippe Lefebvre aan de nieuwe speeltafel (Beeld: France Télévision)

De tweede fase van de restauratie moet in 2014 van start gaan. Dan zal het orgel worden gedemonteerd en schoongemaakt. Diverse historische delen (waaronder de registerbarkers) zullen worden gerestaureerd en het frontpijpwerk zal worden hersteld van verzakking. Daarnaast wordt het orgel vergroot door de registers van het kleinpedaal uit te breiden tot g3. Daarmee ontstaat een extra manuaalwerk (Resonnance) dat naar believen aan een van de vijf klavieren is te koppelen. Deze uitbreiding is al voorbereid in de nieuwe speeltafel.

De restauratiewerkzaamheden van beide fases waren in 2011 na een aanbesteding gegund aan de Franse orgelmakers Bertrand Cattiaux en Pascal Quoirin.

Zie ook: Orgel Notre-Dame Parijs zwijgt voorlopig

© 2012 fotografie orgel: archief www.orgelnieuws.nl