Orgel Notre-Dame Parijs zwijgt voorlopig

Text Example

advertentieZondag 15 januari zal het hoofdorgel van de Notre-Dame in Parijs voorlopig voor het laatst te beluisteren zijn. Vanaf volgende week zal het imposante instrument in twee etappes worden gerestaureerd. In december van dit jaar moeten de eerste werkzaamheden zijn afgerond.

Daarmee is het orgel op tijd bruikbaar voor de festiviteiten rond het 850-jarig bestaan van de kathedraal in 2013. De orgelrestauratie maakt deel uit van een reeks werkzaamheden om de Parijse hoofdkerk op te maken voor de jubileumviering. Zo wordt ook onder meer de binnenverlichting vernieuwd en krijgen de beide torens negen nieuwe luidklokken.

Van het orgel zal in eerste instantie de digitale aansturing geheel worden herzien. Na de jubileumactiviteiten van 2013 zal de tweede fase worden uitgevoerd, de schoonmaak van het pijpwerk.

In 2011 deed de Franse overheid, verantwoordelijke voor het instrument, een internationale aanbesteding voor de restauratiewerkzaamheden. Het bestek voorzag naast groot onderhoud en herziening van de digitale speeltafel ook in een aantal dispositiewijzingen in het vanaf de jaren 60 toegevoegde pijpwerk. Zo zou onder meer het pijpwerk van het kleinpedaal worden uitgebreid tot g3 om daarmee een extra manuaalwerk te creëren dat naar believen aan een van de vijf klavieren is te koppelen.

Het orgel van de Notre Dame werd in 1868 door Cavaillé-Coll gebouwd in de oude achttiende-eeuwse hoofdkas met gebruikmaking van oud pijpwerk. Onder titularis Louis Vierne werd het in de eerste helft van de twintigste eeuw al op een paar punten gewijzigd. Ingrijpender was de modernisering, elektrificatie en uitbreiding onder organist Pierre Cochereau. In 1992 werd het orgel door een consortium van Franse orgelbouwers grondig gerestaureerd waarbij deels werd teruggegrepen naar de symfonische klankprincipes van Cavaillé-Coll. De vooruitstrevende digitalisering van de speeltafel door de firma Synaptel was aanvankelijk minder succesvol, al vrij snel na de heringebruikname waren er problemen met de bespeelbaarheid van het instrument.

Volgens bronnen in Frankrijk zijn de aanstaande werkzaamheden aan het orgel gegund aan orgelmaker Pascal Qouirin uit St. Didier in Zuid-Frankrijk, de elektronica aan het Italiaanse Eltec automazioni.

De wekelijkse orgelbespelingen zullen in 2013 weer van start gaan.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie: archief orgelnieuws.nl