Orgel Ontmoetingskerk IJsselstein in gebruik genomen

orgel ontmoetingskerk ijsselstein

Op vrijdag 27 september vond de overdracht en ingebruikname plaats van het Van den Berg & Wendt-orgel in de Ontmoetingskerk in IJsselstein. Het instrument werd daarbij bespeeld orgel door Arie Metaal, organist van de Ontmoetingskerk, en Aart Bergwerff, die als adviseur het project begeleidde.

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1966 voor de Laakkapel in Den Haag gebouwd onder advies van Adriaan Engels en Willem Hülsmann. Als gevolg van de sluiting van de kapel werd in het najaar van 2012 naar een nieuwe bestemming voor het orgel gezocht. Na algehele revisie is het orgel nu in de IJsselstein geplaatst.

De oorspronkelijke Cimbel werd in 2008 door een Sesquialter in fluitmensuur vervangen. In het kader van de overplaatsing is deze Sesquialter vervangen door een gelijknamig register in prestantmensuur. Het pijpwerk dateert uit de bouwtijd van het orgel en is afkomstig uit de voorraad van de orgelmaker.

De vormgeving van de bestaande orgelkast werd aangepast naar ideeën van Leontien Kurpershoek die ook voor het ontwerp van de scheidingswanden rondom het orgel tekende.

Dispositie

Hoofdwerk C-g3
Prestant 8 – C-E gecombineerd met Roerfluit, vanaf F in front
Roerfluit 8 – C-H hout, vanaf c metaal
Octaaf 4 – C-E front, vanaf F binnen
Gemshoorn 2 – conisch
Mixtuur III-IV – op 1½-voets basis

Nevenwerk C-g3
Holpijp 8 – geheel metaal
Roerfluit 4
Prestant 2
Sesquialtera I-II – 2013; tertskoor vanaf f
Dulciaan 8 – houten koppen en stevels

Pedaal – C-f1
Bourdon 16 – hout

Werktuiglijke registers
Koppeling Hoofdwerk – Pedaal
Koppeling Nevenwerk – Pedaal
Koppeling Hoofdwerk – Nevenwerk
Tremulant

Gegevens met dank aan Verschueren Orgelbouw Heythuysen