Orgel Oud-Katholieke parochie Krommenie gerestaureerd

Text Example

advertentieOp zondag 3 februari 2008 werd het achttiende-eeuwse orgel van de Oud-katholieke Parochie van de H. H. Nicolaas en Maria Magdalena na restauratie opnieuw in gebruik genomen. Het werk werd uitgevoerd door J.C. van Rossum Orgelbouwer uit Wijk en Aalburg.

Wanneer en door wie het orgel is gebouwd is niet met zekerheid vast te stellen. Wel is het vrij zeker dat Hendrik van Giessen in 1719 een balustradeorgel plaatste waarvan nu alleen het front nog bewaard is gebleven. In 1827 vernieuwde de firma Hermanus Knipscheer & Zoon het binnenwerk en de achterkas. In de de negentiende eeuw verrichtten Knipscheer en P. Flaes nog reparatiewerkzaamheden uit.

In 1933 zou het binnenwerk opnieuw vernieuwd worden, nu dan door H.W. Flentrop. Het heeft gefunctioneerd tot 1977 toen een historisch achttiende-eeuws binnenwerk van onbekende herkomst werd geleverd door de firma Venema uit Ten Boer. P. van Tartwijk uit Alkmaar bouwde het in in de oude kas.

Onder advies van Jacob Spaans voerde J.C. van Rossum in 2007 een complete restauratie uit. De grotendeels originele windvoorziening met twee spaanbalgen van Van Giessen en de windlade werden geheel gerestaureerd. De speelmechniek werd nieuw gemaakt met gebruikmaking van het negentiende-eeuwse pedaal en koppelbord. De vermoedelijk door Flentrop aangebrachte verbreding van de achterkas werd weer teruggebracht tot de breedte van het front. De kas werd geheel gerestaureerd op basis van het bestaande materiaal, waaronder de achterwand met bewaard gebleven registerpanelen, registerknoppen en lessenaar. Ontbrekend snijwerk werd gecompleteerd. De firma De Jongh uit Waardenburg verzorgde het schilderwerk. Het pijpwerk werd hersteld en opnieuw geïntoneerd. C-h van de Prestant 4 (in het front) en de Prestant 8 discant werden nieuw gemaakt.

Dispositie

Manuaal C-f3

Prestant 8 D

Holpijp 8 B/D

Prestant 4 B/D

Fluit 4 B/D

Quint 3 D

Octaaf 2 B/D

Flageolet 1 B

Tremulant

Pedaal C-f

Aangehangen

Toonhoogte: a1 = 415 Hz bij 17° C

Winddruk: 54 mm wk

Stemming: Valotti 1/6 komma

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 www.orgelfotografie.nl