Orgel Oude Kerk Huizen weer in gebruik

Text Example

advertentieHet Flentrop-orgel van de Oude Kerk in Huizen wordt op woensdag 27 juni opnieuw in gebruik genomen. Het instrument onderging in de afgelopen periode groot onderhoud door Orgelmakerij Reil te Heerde. De honderd jaar oude orgelkas werd opnieuw geschilderd en van bladgoud voorzien.

Het orgel (II/P, 26) werd in 1980 gebouwd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam in een kas die in 1912 werd vervaardigd door A.S.J. Dekker te Goes. Het karakteristieke front van het Maarschalkerweerd-orgel in het Concertgebouw te Amsterdam stond als voorbeeld voor het orgel in Huizen. De orgelkas is opnieuw geschilderd en van bladgoud voorzien door de firma Wolters BV te Deventer. Het orgel is geheel schoongemaakt, aan de klaviatuur en de registertractuur van het Bovenwerk hebben herstelwerkzaamheden plaatsgevonden. Ook werd een nieuwe windmotor geplaatst. Het pijpwerk is nagezien en de intonatie is herzien.

Bij de ingebruikname op 27 juni om 20.00 uur zal het orgel worden bespeeld door Ad van Pelt, Paul Joosse, Richard Vos en Hendrik Jan de Bie. Een vocaal ensemble onder leiding van Richard Vos zal aan de avond meewerken. Het orgel zal niet alleen te beluisteren in de functie waarvoor het bedoeld is, als begeleidingsintrument voor de gemeentezang, ook worden werken uitgevoerd van J.S. Bach, Mendelssohn, Bastiaans en De Lange sr.

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto: Ad van Pelt