Orgel Singelkerk Amsterdam opnieuw in gebruik genomen

Op zondag 6 april wordt het orgel van de Singelkerk in Amsterdam opnieuw in gebruik genomen. Het onderging groot onderhoud, technisch herstel en optimalisatie van de intonatie. De werkzaamheden werd uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw Heythuysen.

Text Example

advertentie 

Het orgel in de Singelkerk werd in eerste aanleg door Johannes Strümphler in 1777 gebouwd. In 1930 werd achter het historische orgelfront een nieuw pneumatisch orgel geplaatst door de firma G. van Leeuwen.

 

Kaat & Tijhuis

In 1983 werd dit instrument op zijn beurt vervangen door een nieuw orgel dat gebouwd werd door de firma Kaat & Tijhuis uit Kampen. De organist van de Singelkerk, Dick Klomp, begeleidde die werkzaamheden. Ook dit nieuwe instrument werd achter het historische orgelfront opgesteld en naast de originele frontpijpen van Strümphler werden ook enkele registers uit het Van Leeuwen-orgel gehandhaafd. Het orgel kreeg een mechanische tractuur, maar werd enkele jaren later ook door middel van elektrische tractuur met een tweede speeltafel in de kerkzaal verbonden.

 

Verschueren

Met het verstrijken van de jaren was het orgel toe aan groot onderhoud. Die werkzaamheden werden in de afgelopen wintermaanden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V.. Daarbij werd het binnenwerk van het orgel gereinigd en werden enkele technische onvolkomenheden opgelost. Daarnaast werd een nieuwe setzercombinatie aangebracht. Verder werd de intonatie van het orgel geoptimaliseerd. De werkzaamheden werden uitgevoerd onder advies van Dick Klomp en Henk Verhoef.

 

Ingebruikname

Op zondag 6 april wordt de ingebruikname van het orgel gevierd met een praatje, een demonstratie en een orgelconcert. Dick Klomp zal een kort programma met romantische Scandinavische muziek spelen. De ingebruikname begint om 16.00 uur. De Doopsgezinde Singelkerk is gelegen aan Singel 452 en is bereikbaar met tram 1, 2 en 5, halte Koningsplein.

 

Dispositie

 

Grand’Orgue C-g3
Bourdon 16
Montre 8 – front 1777
Salicional 8
Bourdon 8
Octave 4
Flûte octaviante 4
Doublette 2
Fourniture IV
Cornet V
Trompette 8
Clairon 4

 

Récit expressif C-g3
Flûte douce 8
Viole de Gambe 8 – 1930
Voix céleste 8 – 1930
Prestant 4
Flûte 4
Nasard 2 2/3
Quarte de Nasard 2
Tierce 1 3/5
Piccolo 1
Plein jeu III
Hautbois 8
Voix humaine 8

 

Pédale C-f1
Contrebasse 16 – 1930
Soubasse 16 – 1930
Flûte 8
Flûte 4
Bombarde 16
Trompette 8

 

Werktuiglijke registers
Copula
Tirasse Grand’Orgue
Tirasse Récit expressif
Tremblant du G.O.
Tremblant du Réc.

 

Gegevens met dank aan Johan Zoutendijk, Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V.

 

© 2014 fotografie Verschueren Orgelbouw Heythuysen B.V.