Orgel Sint-Odulphuskerk Assendelft gerestaureerd

orgel odulphuskerk assendelft

Op vrijdag 20 februari is het Vollebregt/Franssen-orgel van de Sint-Odulphuskerk aan de H. Odulphusparochie overgedragen na een restauratie door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Het orgel werd in technisch en muzikaal op zicht hersteld naar de situatie van rond 1890.

Text Example

advertentieUiterlijk heeft het orgel zijn ooorsprong in 1836 als orgelmaker Van den Brink een nieuwe orgelkas maakt voor een achttiende-eeuws binnenwerk. Johannes Vollebregt gebruikt de kas in 1863 voor een nieuw, tweeklaviers instrument met aangehangen pedaal, toen nog in de oude waterstaatskerk uit 1853. Eind jaren 80 van de negentiende eeuw krijgt het orgel zijn plaats in de huidige kerk, gebouwd onder architectuur van A.C. Bleys.

De overplaatsing wordt dan verzorgd door de Gebr. Franssen die het instrument een plaats geven op het oxaal. De firma Franssen wijzigt bij die gelegenheid de dispositie. Op het Hoofdwerk maken een Gemshoorn 4’ en een Quint 3’ plaats voor een Violon 8’ en een Flûte Harmonique 8’. Het Onderpositief wordt op een kantsleep uitgebreid met een Voix Céleste 8’. Daarnaast worden de beide tongwerken vernieuwd onder behoud van de oude bekers. Franssen wijzigt ook de windvoorziening en schildert de registerplaatjes over.

De laatste jaren werd restauratie van het orgel noodzakelijk. Onder advies van Cees van der Poel werd het orgel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Met als uitgangspunt de situatie van Franssen van rond 1890 werd het orgel technisch gerestaureerd. Het pijpwerk werd waar nodig hersteld en de intonatie werd gecontroleerd.

Op zondag 22 februari wordt het orgel om 10.00 uur voorafgaand aan de de hoogmis opnieuw ingewijd en in gebruik genomen. Na afloop van de mis is er gelegenheid het orgel te bekijken. Op zaterdag 21 februari vindt om 15.00 uur een presentatie van het gerestaureerde orgel plaats.

 


Dispositie

Hoofdwerk (II) C-f3
Bourdon 16
Prestant 8
Holpijp 8
Flûte Harmonique 8
Violon 8
Prestant 4
Gedektfluit 4
Octaaf 2
Cornet V discant
Trompet 8 bas/discant

Onderpositief (I) C-f3
Bourdon 8
Viola di Gamba 8
Salicionaal 8
Voix Céleste 8
Prestant 4
Roerfluit 4
Basson-Hautbois 8 bas/discant

Pedaal C-c1
Aangehangen

Werktuiglijke registers
Manuaalkoppeling
Ventiel

 

© 2015 fotografie Jan Spijker