Orgel St. Janskerk Maastricht weer in gebruik na groot onderhoud

Orgel Sint Janskerk Maastricht | © foto Wikimedia Commons / Hermann Luyken

Op zaterdag 28 mei is het orgel in de St. Janskerk te Maastricht na groot onderhoud weer in gebruik genomen. Het werk, bestaande uit schoonmaak en revisie, werd uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort.

Text Example

advertentieHet orgel werd in eerste aanleg in 1780 gebouwd, maar in de Franse tijd werd het binnenwerk zodanig beschadigd dat het in 1806 door Joseph Binvignat vervangen moest worden. Dit instrument onderging wijzigingen door de orgelmakers Pereboom & Leijser (1859) en werd in 1906 bijna integraal vervangen door een nieuw binnenwerk van de firma Stahlhuth te Aken. Uit het vorige orgel bleven slechts enkele registers bewaard. 

In 1992 realiseerde Verschueren Orgelbouw een nieuw binnenwerk met gebruikmaking van historisch pijpwerk afkomstig van het orgel uit de Hervormde Kerk in Wezep. Het concept van Binvignat was richtinggevend, als aanvulling daarop werden Positif en Pédale toegevoegd. De werkzaamheden werden destijds begeleid door Aart van Beek.

Met het verstrijken van de jaren was het orgel aan groot onderhoud toe. Niet alleen was het binnenwerk door stof vervuild, ook was er schade als gevolg van loodoxidatie. De voetpunten en stevels van diverse historische pijpen waren aangetast. Dat gold ook voor de conducten. De pijpen werden hersteld door de voetpunten te vervangen en ongeveer de helft van de stevels van de Clairon zijn vernieuwd. Ook de conducten zijn integraal vervangen.

De conditie van het leer dat aan de onderzijde van de windladen is aangebracht bleek zorgelijk. Alle windladen zijn daarom aan de onderzijde opnieuw beleerd.

Alle onderdelen van het orgel werden schoongemaakt en nagezien. De intonatie van de Cromorne werd geoptimaliseerd. De winddruk werd gerespecteerd. Het orgel is gestemd volgens het stemmingsstelsel van J.H. Lambert. Ook nu werden de werkzaamheden door Verschueren Orgelbouw te Ittervoort. uitgevoerd.

Op zaterdag 28 mei is is het orgel officiëel weer in gebruik genomen. Het werd bij die gelegenheid bespeeld door de organist van de kerk, Klaas Remerie, en Marcel Verheggen die als adviseur ook bij de uitvoering van de werkzaamheden betrokken was.

Dispositie

Grand-Orgue C-f3
Grand Bourdon 16
Montre 8
Bourdon 8
Prestant 4
Flûte 4
Nasard 2 2/3
Doublette 2
Tierce 1 3/5
Fourniture 4 rangs
Cornet 4 rangs
Trompette 8 (B/D)
Clairon 4

Positif C-f3
Montre 8
Bourdon 8
Prestant 4
Flûte 4
Nasard 2 2/3
Doublette 2
Flageolet 2
Tierce 1 3/5
Fourniture 3 rangs
Cromorne 8

Pédale C-d1
Soubasse 16
Flûte 8
Bombarde 16

Werktuigelijke registers
Accouplement (Positif + Grand Orgue)
Tirasse Grand-Orgue
Tremblant

Gegevens en foto’s met dank aan Verschueren Orgelbouw, Ittervoort