Orgel voor kinderen

Text Example

advertentieEen orgel? Dat is een zwaar, duf instrument, niets voor kinderen. Dat geluid kun je nogal eens horen, maar klopt het ook? Zijn kinderen echt niet enthousiast te maken voor het orgel? In Hendrik Ido Ambacht denken ze van wel.

In de Dorpskerk staat een historisch orgel uit 1686 met een actieve vriendenkring, de Vereniging Vrienden van het Duyschotorgel. Die houdt zich vooral bezig met het houden van concerten met dit instrument, maar kwam ook op de gedachte om aan de groepen 5 en 6 van een aantal basisscholen te laten zien hoe een orgel in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen. Daarvoor komt organist Sietze de Vries een aantal keren naar de Zuid-Hollandse plaats, waar zijn ‘orgelsprookje’ ‘Pijpen zoeken met Piet Prestant’ – met typetjes als Flip Fluitjes, Tom Toeter, Tril de Tremulant en Bas Blaasbalg – het orgel tot leven brengt.

Ook kleuters kunnen enthousiast gemaakt worden voor het orgel. Dat bleek in Barneveld, waar de groepen 1 en 2 van basisschool ‘De Bron’ op een doordeweekse dag te gast waren in de gereformeerde kerk ‘De Burcht’. Een van de predikanten vertelde wat er in een kerkdienst gebeurt, hoe er wordt gedoopt en het avondmaal wordt gevierd. Een van de organisten liet horen wat voor dieren er in het orgel verstopt zaten – van een koekoek tot een muis. Maar de meeste indruk maakte het ‘kleuterorgel’ waarbij de kinderen een orgelpijp in de hand gedrukt kregen en er alleen op mochten blazen als ze een duwtje op hun schouder kregen. “Er zijn vast heel wat kinderen die straks naar muziekles willen”, was het commentaar van een van de begeleidsters van de kleuters. [ROEL SIKKEMA]

Mét toestemming overgenomen uit het