Orgel voor verzorgingshuis De Amandelboom Kampen

Op dinsdag 18 maart werd in de kerkzaal van verzorgingshuis De Amandelboom te Kampen een tweeklaviers Klop-orgel in gebruik genomen. Het instrument, afkomstig uit de kapel van het Zaans Medisch Centrum, werd geplaatst door Orgelmakerij Heideveld uit Beilen.

Text Example

advertentie 

Jarenlang werden kerkdiensten in het restaurant van De Amandelboom begeleid op een elektronisch orgel. Met de enkele jaren geleden gerealiseerde nieuwbouw van het verzorgingstehuis werd een aparte ruimte voor kerkdiensten ingericht: ‘De Kerkzaal’. Bij de ingebruikname  daarvan in juni 2012 werd door Hans Barens, voorzitter van Stichting tot Bijstand van de Oudere Mens (Stichting BOM), de wens geuit om het elektronische orgel te vervangen door een pijporgel.

 

Orgelcommissie
Vanaf dat moment is er, onder meer door collecten, door de bewoners gespaard om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen. Ook werden er verscheidene giften gegeven voor het orgel. Niet veel later is er een orgelcommissie in het leven geroepen. Stichting BOM heeft Sander van den Houten, organist van de Broederkerk en de Burgwalkerk te Kampen, daarbij als adviseur aangesteld. Samen met de organisten van De Amandelboom is gezocht naar een geschikt instrument.

 

Klop

In oktober 2013 werd de orgelcommissie door Orgelmakerij Heideveld uit Beilen gewezen op een orgel dat oorspronkelijk was gebouwd voor de kapel van het Zaans Medisch Centrum. Na sluiting van de kapel werd het orgel, in 1987 gebouwd door orgelmaker Klop te Garderen. te koop aangeboden. Het pijpwerk is, zoals gebruikelijk bij Klop, van hout. Het instrument bleek goed aan te sluiten bij de wensen van de commissie.

 

Plaatsing

Het orgel werd begin dit jaar geplaatst door Orgelmakerij Heideveld in De Amandelboom geplaatst. Het orgel werd schoongemaakt en onderging noodzakelijk onderhoud aan de mechanieken en herstel van de windvoorziening. Daarnaast is het orgel voorzien van nieuw, verguld snijwerk. Ook is het orgel opnieuw geschilderd, in een kleurstelling passend bij de kleuren van de kerkzaal. Na opbouw van het orgel in De Kerkzaal is het pijpwerk opnieuw geïntoneerd en gestemd.

 

Ingebruikname

Op 18 maart is het orgel onder veel belangstelling feestelijk in gebruik genomen met orgelspel van de organisten van De Amandelboom, samenzang en een orgeldemonstratie door de adviseur.

 

Dispositie

 

Manuaal I C-f3
Holpijp 8
Prestant 4
Octaaf 2
Octaaf 1
Kromhoorn 8

 

Manuaal II C-f3
Quintadeen 8
Roerfluit 4
Quint 2 2/3
Fluit 2
Terts 1 3/5

 

Pedaal C-d1
Bourdon 16

 

Werktuigelijke registers
Koppelklavier
Koppeling Pedaal – Manuaal I
Koppeling Pedaal – Manuaal II
Tremulant

 

Toonhoogte: a1 = 440 Hz bij 20,5 graden Celsius
Stemming: Valotti