Orgel Willibrord Utrecht weer in gebruik

Text Example

advertentieDe St.-Willibrordkerk in Utrecht neemt op zondag 6 november zijn orgel weer in gebruik. Het instrument is in 1885 gebouwd door de firma Maarschalkerweerd & Zoon, die het op de noordelijke galerij neerzette.

In 1947 verplaatste Verschueren het orgel naar de hoogste galerij aan de westkant van de kerk, waarbij het van de kas werd ontdaan, de tractuur werd geëlectrificeerd en een aantal registers werd toegevoegd. Het Verschueren-pijpwerk sloot, hoewel het uit een andere periode stamde, qua klank goed aan bij het Maarschalkerweerd-pijpwerk. Bij de nu afgeronde restauratie heeft firma Elbertse Orgelmakers uit Soest het orgel een verdieping lager geplaatst en van een neogotische kas voorzien.

Het orgel wordt in gebruik genomen tijdens een plechtige hoogmis, die om 10.30 uur begint. Tijdens de dienst wordt ook gevierd dat de restauratie van de neogotische kerk uit 1877 van architect Alfred Tepe na veertien jaar is voltooid. Bas Groenewoud, organist van de St. Willibrordkerk speelt voor de mis Premier Choral van César Franck. Na afloop speelt hij Dieu parmi nous van Olivier Messiaen.

Om 14.00 uur verzorgt Bas Groenewoud het inwijdingsconcert. Hij speelt dan werken van Andriessen, Schumann, Reger, Franck en Dupré. De toegang is vrij. De kerk staat aan de Minrebroedersstraat 21.

Dispositie

Manuaal I

Prestant 16

Bourdon 16

Prestant 8

Salicionaal 8

Bourdon 8

Prestant 4

Fluit 4

Quint 2 2/3

Flageolet 2

Mixtuur IV-VI

Cornet II-V

Trompet 8

Manuaal II (in zwelkast)

Openfluit 8

Gamba 8

Celeste 8

Holpijp 8

Zingend Prestant 4

Flute octaviante 4

Zwitserse pijp 2

Sesquialter II

Cimbel IV

Trompet Harmonique 8

Fagot-hobo 8

Pedaal

Prestant 16

Subbas 16

Octaaf 8

Gedekt 8

Prestant 4

Fluit 4

Bazuin 16

Trombone 8

Koppels

P+I; P+II; I+II; I+II 4′; I+II 16′; II+II 16′.

vaste combinaties, tutti, generaal crescendo, vrije combinatie, tongwerken af (individueel).

Meer informatie

http://www.sintwillibrordkerk.nl/

http://www.sintwillibrordkerk.nl/Nederlands/kerkorgel.html

http://www.verschuerenorgelbouw.nl/geschiedenis.html

© 2005 orgelnieuws.nl