Orgel Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam opnieuw in gebruik

Text Example

advertentieOnlangs kon Orgelmakerij Reil te Heerde de restauratie afronden van het Van Dam-orgel (1902) van de protestantse Zuiderkerk in Nieuw-Amsterdam. Zaterdag 10 maart vindt de ingebruikname plaats.

Het orgel van de Zuiderkerk werd gebouwd door L. van Dam en Zonen en werd op 15 juni 1902 in gebruik genomen. Het orgel onderging daarna slechts enkele wijzigingen. Er werd een windmotor geplaatst, het pedaalklavier werd vernieuwd en kuiven op de torens werden vervangen door putti.

In de loop der tijd ontstond gebruiksslijtage en schade door uitdroging. Toenmalig adviseur Jan Jongepier schreef een rapport en maakte restauratieplannen. Recent kon de restauratie worden uitgevoerd door Orgelmakerij Reil, nu onder begeleiding van Theo Jellema. De werkzaamheden bestonden voornamelijk uit herstel. De kuiven op de torens werden teruggebracht en deels bijgemaakt. Naar voorbeeld van het Van Dam-orgel in St. Nicolaasga (1901) werd een nieuw pedaalklavier gemaakt. Door de firma Boverhof werd het schilderwerk bijgewerkt en de oude kleuren van architraaf en zuilen terug gebracht.

Overdracht en ingebruikname vinden plaats op zaterdag 10 maart om 15.00 uur. De Zuiderkerk (Protestantse Gemeente Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam/Veenoord) is gelegen aan de Vaart z.z. 86, 7833 AD te Nieuw-Amsterdam.

Dispositie

Manuaal C-g3

Prestant 8

Bourdon 16

Violon 8

Holpijp 8

Octaaf 4

Roerfluit 4

Octaaf 2

Cornet III discant

Trompet 8 bas/discant

Pedaal C-d1

aangehangen

Werktuiglijke registers

Tremblant

Ventiel

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 foto Jenne