Orgel & zwijgende film Metropolis

Text Example

advertentie



Vrijdag 24 februari – Orgel & zwijgende film “Metropolis” – begeleiding in vorm van improvisaties door Joost Langeveld. Lutherse Kerk Groningen.

De film Metropolis (1927) van Fritz Lang is één van de beroemdste films aller tijden en vormt het hoogtepunt van de Duitse stomme film. Het verhaal speelt zich af in een verre toekomst waarin de mensheid verdeeld is in denkers en managers die bovengronds een decadent leven genieten, en arbeiders die ondergronds een hard en miserabel bestaan leiden tot ze er bij neervallen. De boodschap van de film is gericht op de overbrugging van die tegenstelling.

Metropolis dankt zijn grote faam niet op de laatste plaats aan de originele futuristische decors van Erich Kesselhut. De beelden van gigantische wolkenkrabbers, enorme machinerieën, autowegen door de lucht en onwaarschijnlijke uitvindingen als beeldtelefoons, hebben niet alleen grote invloed uitgeoefend op latere science-fictionfilms, maar keren ook terug in eigentijdse videoclips.

Metropolis is een zwijgende film. In een tegenstelling tot de geluidsfilm is een stomme film niet af. Zij komt pas tot voltooiing als zij begeleid wordt door live-muziek. De film behoorde destijds tot de podiumkunsten, bioscopen werden theaters genoemd en iedere filmvoorstelling was een uniek gebeuren.

Afhankelijk van de status van de film en het filmtheater werd deze muziek ten gehore gebracht door een orkest, een klein ensemble, een organist of een pianist.

 

In aansluiting op die traditie zal Joost Langeveld de beelden van Metropolis ondersteunen door orgelimprovisaties, waarbij hij gebruik zal maken van een aantal muzikale motieven uit de oorspronkelijke filmmuziek van Gottfried Huppertz.

 

Aanvang

20.15 uur

Waar

Lutherse kerk Groningen

Haddingestraat 23

Toegang

€7/€5 (donateurs, 65+, studenten en kinderen tot 12 jaar)

Meer informatie

www.svlk.nl

© 2006 orgelnieuws.nl