Orgeladviseur Cor Edskes overleden

cor edskes stemt een tongwerk

Orgeladviseur Cor Edskes is maandag 7 september overleden. Edskes maakte international naam als orgeldeskundige, in het bijzonder op het gebied van restauratie van historische orgels.

Text Example

advertentieCornelius H. Edskes werd in 1925 geboren in Groningen. Zijn eerste orgellessen ontving hij van Johan van Meursen, organist van de Der Aa-kerk in Groningen. In 1940 wordt hij organist van het Schnitger-orgel in de Hervormde Kerk te Uithuizen. Enkele jaren daarna wordt hij organist van de Doopsgezinde Kerk te Groningen, waar in 1961 door zijn inspanningen een Marcussen-orgel wordt geplaatst. Hij zou nog velen jaren bespeler van het instrument blijven: in 2002 viert hij er zijn zestigjarig jubileum.

Hoewel hij als organist actief bleef – hij studeerde nog bij George Stam, Simon C. Jansen, Flor Peeters en Helmut Walcha – leidde zijn interesse in orgelbouw en -historie ertoe dat zijn werkterrein zich meer verlegde naar het orgeladviseurschap. In 1954 gaat hij die rol vervullen bij de orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Begin jaren zestig wordt hij assistent van rijksorgeladviseur Hendrik L. Oussoren.

In 1970 besloot hij als zelfstandig orgeladviseur verder te gaan, na onenigheid met Lambert Erné (lid van de Hervormde Orgelcommissie) en Klaas Bolt. Hij begeleidde een groot aantal restauratieprojecten in onder meer de Nieuwe Kerk te Amsterdam, de Martinikerk te Groningen, de Hervormde Kerk te Medemblik, Cappel, Lüdingworth, Stade, de Jacobikirche te Hamburg en de Dom van Roskilde. Edskes werkte daarbij regelmatig samen met de orgelmakers Ahrend en Marcussen.

Cor Edskes kan worden gezien als een voorloper op het gebied van historisch geïnformeerde restauratiepraktijk. De wijze waarop hij gedegen onderzoek en documentatie bij orgelrestauratie toepaste en het belang van historische bouwwijzen bleef benadrukken is van grote invloed geweest op een nieuwe lichting orgelmakers en adviseurs.

In 1996 kreeg hij voor zijn verdiensten als organoloog en adviseur bij orgelrestauraties een eredoctoraat aan de Universiteit van Götenborg.

Cor Edskes overleed afgelopen maandag in een verzorgingstehuis in Haren.

© 2015 Beeld: Avondmuziek.nl