Orgelbouwer Georg Jann (85) overleden

De Duitse orgelbouwer Georg Jann is dinsdag 12 februari op 85-jarige leeftijd overleden. Vanuit zijn Beierse orgelmakerij bouwde hij een groot aantal orgels, onder meer voor de Dom van München, de Konzerthalle Bamberg en de Basilika te Waldsassen. Ook was hij oprichter van de Portugese orgelpijpenmakerij Orguian.

Text Example

advertentieGeorg Jann werd geboren op 17 januari 1934. In 1948 ging hij als orgelmaker in de leer bij Alexander Schuke in Potsdam. Via Zwitserland en West-Berlijn vestigde hij zich in Regensburg, waar hij in 1974 orgelmakerij Eduard Hirnschrodt te Regensburg overnam. In 1975 verliet zijn eerste opus de nieuwe werkplaats.

Al snel kreeg hij opdrachten voor grotere instrumenten. Zijn eerste vierklaviers orgel bouwde hij in 1980 voor de St. Joseph in Memmingen. Een grotere werkplaats bleek noodzakelijk en werd gevonden in het iets ten zuiden van Regensburg gelegen Allkofen in Beieren.

Hier werden nieuwe instrumenten als het orgel van de kathedraal van Porto (1985), drie orgels voor de Basilika van Waldsassen met 103 registers en twee zesklaviers speeltafels, het orgel van de Konzerthalle in Bamberg, en het 95 stemmen tellende hoofdorgel van de Liebfrauendom in München (1995, opus 199).

In 1986 trad zijn zoon Thomas tot het bedrijf toe. In 1995 nam hij de leiding van het bedrijf over van Georg Jann.

Georg Jann vestigde zich met de orgelpijpenmakerij in Portugal. Het bedrijf Orguian werd in 2005 overgedragen aan zijn zoon Detlef. In 2006 vertrok Jann naar Brazilië, waar hij nog een klein orgelbouwatelier had.

Georg Jann overleed op 12 februari 2019 na een kort ziekbed. Hij werd in Blumenau (Brazilië) begraven.