Orgelbouwer Hansueli Metzler (83) overleden

Text Example

advertentieOp 14 december 2010 is de Zwitserse orgelbouwer Hansueli Metzler overleden. De Metzlers zijn in Nederland bekend van orgels in onder andere Den Haag (Grote Kerk), De Lier en Winterswijk. De orgels zijn van belang geweest voor de ontwikkeling van de orgelbouw in Nederland.

Hansueli Metzler werd in 27 februari 1927 geboren in Felsberg in het Zwitserse kanton Graubünden. Hij was een telg van de bekende orgelbouwfamilie Metzler, die sinds 1933 in Dietikon is gevestigd.

Metzler was sinds 1944 actief in het familiebedrijf. In 1949 trad samen met vader Oscar (sr.) en broer Oscar (jr.) toe tot de leiding van de firma, die werd omgedoopt tot Metzler & Söhne. In die periode ontstonden naast vele kleinere instrumenten ook orgels als in de Grossmünster in Zürich (67/IV/P) en de St. Pierre in Genève (67/IV/P). Met haar instrument won de firma een groot internationaal aanzien.

In Nederland werden orgels gebouwd in Oegstgeest, Heenvliet, Nigtevecht, Amersfoort (Joriskerk, koororgel en positief), De Lier, Winterswijk (Grote Kerk, hoofd- en koororgel) en niet in de laatste plaats het orgel van de Grote Kerk te Den Haag (50/III/P, 1971).

In 1975 trad vader Oscar terug uit firma en zette hij het bedrijf met broer Oscar voort onder de naam Metzler Orgelbau KG. Waar Oscar jr. zich voornamelijk richtte op technische en constructieve aspecten, was Hansueli verantwoordelijk voor de intonatie en klankgeving van de instrumenten.

Nadat zijn broer sinds 1990 niet meer in actieve dienst van de firma was, trad Hansueli in 2000 terug uit het bedrijf. De leiding is thans in handen van zijn zoons Andreas en Mathias. Hansueli Metzler overleed op 14 december 2010 in Oetwil an der Limmat (Zürich). Hij werd 83 jaar.

Gegevens met dank aan Bernhardt H. Edskes Orgelbau, Wohlen, Zwitserland

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 foto: Metzler Orgelbau, Dietikon