Orgelbouwnieuws [1] St. Gumbertus Ansbach (D)

De orgelmakers Reil hebben een belangrijk project onderhanden in het tussen Nürnberg en Ulm gelegen Ansbach, bekend van de Bachweken.

Text Example

advertentieHet is een totale reconstructie van een laat-barok orgel in de Hofkirche St. Gumbertus met een indrukwekkende dispositie waar Bach’s idealen van een orgel zich in weerspiegelen.

Het is gebouwd in 1737 door Johann Christoph Wiegleb in een kas gemaakt door Leopolo Retty.

Die kas was ook bijna het enige wat er nog van over was. Er is in de loop der tijd heel wat omgebouwd aan dit orgel, maar de genadeslag viel in 1961 toen de firma Steinmeyer een totaal nieuw orgel in de barokke kas bouwde en waarbij alle nog overgebleven orginele stemmen niet meer gebruikt zijn.

In orginele staat was het instrument nauw verwant met andere orgels uit de late barok: Met het Trost-Orgel in der Schlosskirche Altenburg (1733/1739) en met het Hildebrand-Orgel in Naumburg, dat Bach met G. Silbermann keurde (1747 gebouwd, 1999/2000 reconstructie en restauratie); en ook met het nieuwe Bach-Orgel in de Thomaskirche van Leipzig, waarbij men zich heeft georiënteerd aan het orgel in de St. Georgen te Eisenach.

Met 47 stemmen was het Wiegleb-orgel het grootste en belangrijkste orgel van de landstreek.

De dispositie laat een grote rijkdom zien aan klankkleuren waarvan men het karakter kan omschrijven met ‘Gravität’, ‘Brillanz’ en ‘Poesie’.

Het is de bedoeling dat dit project in 2007 is afgerond. [ARIE GOUD]

Wiegleb-orgel

Reil