Orgelbouwnieuws [10] Katwijk aan Zee

Text Example

advertentie‘Knipscheerorgel’ voor Katwijk aan Zee

Het Maranathacentrum aan de Poolster in Katwijk aan Zee heeft sinds donderdag 17 maart een nieuw orgel, waarvan een groot deel afkomstig is van de Amsterdamse orgelmaker Hermanus Knipscheer uit 1874. Knipscheer bouwde het orgel voor de Hervormde Kerk van Heino als eenklaviers instrument met negen stemmen.

In de jaren zeventig kocht hervormd Heino een ander orgel, waarin zes registers van Knipscheer werden overgenomen. Orgelmaker Sicco Steendam heeft orgel weer afgebroken door en heeft de zes oude Knipscheer-registers in zijn bezit. Het andere deel van het orgel kwam via orgelbouwer Flentrop in bezit van N.B. Goudswaard in Maarn. Op de zes lege plaatsen werden register van pijpenmaker Jac. Stinkens uit Zeist neergezet. Het orgel werd toen ook uitgebreid met een tweede klavier van zeven en een vrij pedaal met vier stemmen.

In 2003 kocht Hervormd Katwijk het orgel. Fa. A. Nijsse & Zoon uit Oud-Sabbinge (Z) kreeg opdracht voor overplaatsing en restauratie. De orgelbouwer kreeg hulp van een aantal Katwijse vrijwilligers. Onder advies van Jaap van Rijn werden enkele registers verschoven en aangevuld en werd de dispositie van het pedaal veranderd.

Zaterdag 19 maart is er van 10 tot 16 uur open kerk onder leiding van de vaste organisten van het Maranathacentrum, Jaap van der Plas en Diederik Schuitemaker. Belangstellenden mogen het orgel bespelen.

Dispositie

Manuaal I: Prestant 8 (K); Bourdon 8; Viola di Gamba 8 (K); Octaaf 4; Fluit 4; Ouint 3; Octaaf 2; Mixtuur 2-3 st. (b/d); Trompet 8 (diskant K).

Manuaal II: Holpijp 8; Roerfluit 4; Nasard 2 2/3; Fluit 2; Terts 1 3/5; Sifflet 1; Kromhoorn 8;

Pedaal: Subbas 16; Openfluit 8; Trompet 8.

K = registers van Knipscheer

Tremulant (hele orgel). Klavieromvang C-f”’, Pedaalomvang van C-d’

gebruikelijke koppels. Stemming: evenredig zwevend.

[Bron: Nederlands Dagblad]