Orgelbüchlein in Durham Cathedral

PRCD 1139 Bach Orgelbüchlein Durham Cathedral

Bachs Orgelbüchlein op een romantisch Engels kathedraalorgel? Niet omdat het moet, maar omdat het kan (om maar hier eens een recente reclameslogan voor in te zetten). James Lancelot moet het ook gedacht hebben toen hij deze cd voor Priory Records in Durham Cathedral ging opnemen.

Text Example

advertentie 

Lancelot is zelf vaste bespeler van het Willis/Harrison uit 1877/1905. Hij schrijft in het booklet bij de cd zelf al dat dit orgel natuurlijk nooit ‘het soort geluid voortbrengt dat Bach in zijn leven zou hebben herkend’. ‘Bachs muziek gaat zijn medium te boven en is niet zo gebonden aan specifieke klankkleuren, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij orgelmuziek uit de Franse barok’, vervolgt hij.

 

James Lancelot put dan ook rijkelijk uit het kleurenpalet van het 98 stemmen tellende orgel. Verwacht geen hoogromantische interpretaties met zwoele strijkers en zompige prestanten. Lancelot laat orgel en muziek helder klinken. Daarbij wordt hij soms geholpen door de toevoegingen van Harrison & Harrison uit 1970: het soort geluid dat Willis in zijn leven waarschijnlijk niet zou hebben herkend.

 

 

J.S. Bach – The Orgelbüchlein

James Lancelot plays the Organ of Durham Cathedral

 

Orgelbüchlein BWV 599-644 (J.S. Bach)

 

Label: Priory Records
Nummer: PRCD1139
Speelduur: 78’40
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (circa € 16,00)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk