Orgelconcours Breda gewonnen door Richard Pinel (GB)

Text Example

advertentieRichard Pinel is de winnaar van het 1e Internationale Orgelconcours Breda dat van 28 september tot en met 6 oktober in de Grote Kerk in Breda werd gehouden. Rien Donkersloot won de tweede prijs, de derde prijs was voor Joost de Nooijer. De Hakim-prijs ging naar Richard Pinel.

Donkersloot, De Nooijer en Pinel wisten dinsdagavond als finalisten over te blijven uit een deelnemersveld van elf spelers. Zaterdagmiddag 6 oktober speelden zij voor zo’n 150 bezoekers en de jury bestaande uit Jan Jansen (voorzitter), Iveta Apkalna en Naji Hakim een programma van twee keuzewerken van Bach, een speciaal voor het concours geschreven Toccata van Hakim en een vrij werk.

De twee Nederlandse deelnemers kozen beiden voor de e-moll Preludium en Fuga BWV 548 en Allein Gott in der Höh sei Ehr BWV 662. De Brit Pinel speelde de h-Moll Preludium en Fuga en Schmücke dich BWV 654. Voor het vrije werk koos Donkersloot voor La manne et le Pain de Vie’ uit Livre du Saint Sacrement van Olivier Messiaen; Joost de Nooijer speelde Mouvement en Epitaphe van Jean Berveiller; Richard Pinel programmeerde de Zesde Sonate van Felix Mendelssohn.

Het Internationale Orgelconcours Breda werd dit jaar voor het eerst door de gelijknamige stichting georganiseerd. Elf kandidaten uit Nederland, Engeland, Korea en Rusland streden in drie ronden voor de eerste prijs. Elke ronde kende een andere driekoppige jury die telkens werd voorgezeten door Jan Jansen. De juryleden waren Dirk Out en Arno van Wijk, Peter van de Velde en Ad Wammes, en Iveta Apkalna en Naji Hakim. Speciaal voor het concours werden Wammes en Hakim gevraagd een compositie te schrijven die de deelnemers om de tweede ronde en de finale moesten spelen.

Meer informatie

www.orgelconcoursbreda.nl

© 2012 www.orgelnieuws.nl

© 2012 fotografie Hennie Vaatstra