Orgelconcours Oude-Tonge gewonnen door Auke Kieviet, Jaap Jan Stouten en Jaap de Vos

De 21e editie van het orgelconcours voor amateurorganisten in Oude-Tonge is zaterdag 29 september gewonnen door Auke Kieviet, Jaap Jan Stouten en Jaap de Vos. Het tweejaarlijkse concours werd gespeeld op het Frobenius-orgel in de Hervormde Kerk.

Text Example

advertentieTwaalf deelnemers, voornamelijk afkomstig uit Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, hadden zich dit jaar aangemeld. Zij speelden een maximaal twaalf minuten durend programma met zowel vrij werk als een verplichte keuze uit koraalbewerkingen van ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’. Bij de vrije werken werd gekozen voor composities van Bach, Händel, Vetter, Böhm, Weckmann, Scheidemann, Krebs, Walther, Reger, Pachelbel, Sweelinck, Buxtehude, Post, Wammes en Heiller.

De jury bestond dit jaar uit Kees van Houten en Wouter van der Wilt. Zij kozen de drie beste deelnemers, waarbij de puntenverdeling – zoals altijd bij dit concours – niet bekend werd gemaakt. De organisatie wil daarmee het competitie-element niet al te zeer te benadrukken.

Auke Kieviet wist de jury te overtuigen met zijn vertolking van Bachs Trio BWV 664 en de Tanz-Toccata van Anton Heiller.  Mede-winnaar Jaap Jan Stouten speelde twee werken van Böhm:  ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ en het koraalvoorspel ‘Vater unser’. Jaap de Vos, had werk van Sweelinck en Buxtehudes Praeludium in g BuxWV 148 op zijn programma staan.

De prijzen werden ’s avonds uitgereikt door Krijn Padmos, voorzitter van de Vereniging van Orgelvrienden die het concours organiseerde. Aansluitend verzorgden de drie winnaars een concert samen met de juryleden.

 

Foto v.l.n.r. Auke Kieviet, Jaap Jan Stouten en Jaap de Vos, op de achtergrond Wouter van der Wilt en Kees van Houten | © fotografie Jan Verduijn