Orgelconcoursen oude muziek gaan samenwerken

Text Example

advertentieDe orgelconcoursen van Alkmaar, Freiberg en Innsbruck gaan samenwerken. Alle drie de concoursen maken gebruik van goed bewaarde historische orgels en het repertoire bestaat vooral uit oude muziek.

De prijswinnaars van het Internationaal Schnitger Orgelconcours in Alkmaar 2009, van het Silbermann Concours in Freiberg 2009 en van het Hofhaimer Concours in Innsbruck 2010 worden uitgenodigd om mee te dingen naar de Grand Prix d’ECHO in 2011. De eerste Grand Prix d’ECHO wordt gehouden in Alkmaar tijdens het Orgelfestival Holland 2011. Het koororgel van Jan van Covelens uit 1511 viert dan zijn vijfhonderdjarig jubileum.

Alkmaar, Freiberg en Innsbruck behoren tot de zogenoemde ECHO-steden. ‘Echo’ is de afkorting van European Cities of Historical Organs – ofwel Europese steden met historische orgels.

Het Orgelfestival Holland 2009 vindt plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juni in Alkmaar. Het openingsweekend wordt gewijd aan Johann Sebastian Bach, het slotweekend aan Jan Pieterszoon Sweelinck. Het koor van de kathedraal van Canterbury verzorgt zaterdag 20 juni een optreden.

Het Internationaal Schnitger Orgelconcours voor jonge organisten is de rode draad in het festival. Paolo Crivellaro (Italië), Theo Jellema (Nederland), Dietrich Wagler (Duitsland), Reinhard Jaud (Oostenrijk) en Bine Bryndorf (Denemarken) zitten in de jury. De inschrijving gaat binnenkort open.

Meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl