Orgeldag Noord-Nederland op zaterdag 11 mei 2024

Het Schnitger/Freytag-orgel in de Magnuskerk te Bellingwolde | © foto Stef Tuinstra

Op de tweede zaterdag in mei vindt traditiegetrouw de Orgeldag Noord-Nederland plaats. Die valt dit jaar op 11 mei. In een kleine honderd kerken in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe kunnen die dag de – veelal historische – orgels worden bespeeld.

Text Example

advertentieSinds 1977 is de Orgeldag Noord-Nederland voor orgelliefhebbers bij uitstek de gelegenheid om voor het eerst of opnieuw kennis te maken met de vele, vaak historische orgels in de drie noordelijke provincies. De organisatie van de dag is al vanaf het begin in handen van Stichting Hinszorgel Leens.

De lijst omvat dit jaar een kleine honderd orgels, variërend van de beroemde orgels in de Martinikerk en de Der Aa-kerk in Groningen tot het Chamadron in Havelte.

Aanmelden

Voor wie zelf wil spelen is aanmelden noodzakelijk. Op de website van Stichting Hinszorgel Leens te zien welke orgels in 2024 deelnemen aan de orgeldag. De kerken en de orgels zijn in de regel open tussen 10.00 en 16.00 uur.

Wie zijn of haar keuze heeft kunnen maken kan dat op maandag 15 april en dinsdag 16 april tussen 19.00 en 21.00 uur kenbaar maken via telefoonnummer (06) 21 21 50 79. De kosten bedragen € 22,50 per persoon, ongeacht het aantal te bespelen orgels. De speeltijd is een half uur per orgel.

Na 16 april is aanmelding per mail via hinszleens@gmail.com nog mogelijk tot uiterlijk 30 april. De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Slotconcert in Leens

Traditiegetrouw wordt de dag om 17.00 uur afgesloten met een concert in de Petruskerk in Leens. Dat wordt dit jaar verzorgd door de gebroeders Euwe en Sybolt de Jong. Deelnemers aan de orgeldag hebben op vertoon van het deelnamebewijs gratis toegang tot dit concert.

Meer informatie

🔗 Hinsz-orgel Leens