Orgeldag rondom Willem Hendrik Zwart in Kampen

Op zaterdag zaterdag 29 april is er in de Bovenkerk te Kampen een orgeldag rondom Willem Hendrik Zwart. Die dag is het precies twintig jaar geleden dat hij overleed. Enkele van zijn leerlingen verzorgen tijdens de orgeldag concerten en een lezing. Ook is er een presentatie van nieuwe bladmuziek en twee cd’s.

Text Example

advertentieWillem Hendrik Zwart (1925-1997) was meer dan veertig jaar de vaste organist van het Hinsz-orgel in de Bovenkerk. Daar was hij niet alleen in de zondagse kerkdiensten te horen. Zo gaf hij ook dag ‘wandelconcerten’ die iedere zaterdagmiddag in juli en augustus plaatsvonden. Op de Kamper Ui’t’-dagen bespeelde hij enkele keer per dag zijn orgel. De kerk stond dan open voor iedereen die het orgelspel horen wilde.

Daarnaast speelde Willem Hendrik Zwart ieder jaar een aantal concerten in de avondserie van de Bovenkerk op donderdagavond waarin vooral orgelliteratuur centraal stond. Behalve zijn repertoirespel genoten vooral zjjn psalm- en liedbewerkingen grote faam.

Orgeldag
De orgeldag gaat om 14.00 uur van start met een concert door drie van zijn leerlingen: Wim Magré, Willem Harold Boog en Daniel Rouwkema. Rond 15.45 uur zal  bijzonder hoogleraar Orgelkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en leider van het Orgelpark Research Program, Hans Fidom, eveneens oud leerling van Zwart, een lezing verzorgen over het werk van Willem Hendrik Zwart. Om 17.00 uur wordt de dag afgesloten met het slotconcert door Everhard Zwart, zoon van Willem Hendrik en initiatiefnemer van de orgeldag.

Nieuwe bladmuziek en cd’s
Tijdens de orgeldag wordt nieuwe bladmuziek van Willem Hendrik Zwart gepresenteerd. Aan de hand van concertopnamen maakte Daniel Rouwkema, leerling van Zwart in de jaren 80/90, een notatie van een Toccata over Psalm 146. Samen met Everhard Zwart werd dit werk gereed gemaakt voor uitgave. Het werk staat ook op een nieuwe cd die op 29 april wordt gepresenteerd. Daarop spelen Daniel Rouwkema en Everhard Zwart ook een aantal composities die door Willem Hendrik Zwart vele malen werden uitgevoerd. Daarnaast wordt een tweede cd ten doop gehouden met opnamen van Willem Hendrik Zwart zelf op de orgels in Utrecht, Breda, Kampen, Haarlem en Amsterdam.

Toegang
De toegang voor de orgeldag bedraagt € 17,50 (incl. 2 consumpties). Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen. Die kerkdeuren zijn vanaf 13.15 uur open.