Orgeldagen in Dendermonde

Text Example

advertentieDe Vlaamse Orgeldagen vinden dit jaar plaats op 24 en 25 augustus in Dendermonde. Organisator ‘Het Orgel in Vlaanderen’ (OIV) wil met het festival verzamelplaats bieden voor iedereen die van ver en van dichtbij met orgel te maken heeft: muziekschoolleerlingen, beginners, liefhebbers, professionelen, geïnteresseerden.

Tegelijkertijd is er een doorlopende tentoonstelling waarop ambachtelijke orgelbouwers en orgelverenigingen hun activiteiten komen voorstellen aan de hand van diverse instrumenten, foto’s, brochures en boeken.

In het atelier ‘orgelinitiatie’ krijgen kinderen en volwassenen die nog nooit een orgel hebben aangeraakt de kans om uitgebreid kennis te maken met het instrument. In het atelier orgelbouw, opgesplitst in beginners- en gevorderdenniveau, wordt het orgel van alle kanten ontrafeld, bekeken en getoetst. Voor de initiatie beiaard worden de klokken uitgeprobeerd onder leiding van de stadsbeiaardier. Voor de allerkleinsten is er een muzikaal kinderatelier. Naast deze werkateliers kunnen deelnemers onder deskundige leiding een aantal ingestudeerde stukken voorspelen. Voor de meest gevorderden is er een openbare meestercursus onder leiding van de Nederlandse organist Marcel Verheggen.

Tijdens een orgelwedstrijd wedstrijd krijgen liefhebbers en niet-professionele organisten van alle niveaus de kans om hun kunnen te laten toetsen door een professionele jury, voorgezeten door Luk Bastiaens. Kinderen of volwassenen die nog maar pas orgel studeren en liefhebbers die al lang de muziekschool hebben verlaten, krijgen een kans om zich voor te stellen aan een gevarieerd samengestelde jury en een geïnteresseerd publiek. Naast de wedstrijd voor orgelsolo is er ook dit jaar weer een wedstrijd voor zang en orgel.

De Vlaamse orgeldagen worden voor de achtste keer georganiseerd.

Programma en meer informatie

www.orgelinvlaanderen.be

info@orgelinvlaanderen.be

© 2007 www.orgelnieuws.nl

© 2007 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl