Orgelexcursie naar Groningse Hogeland in teken van Bernhardt Edskes

Schnitger-orgel Jacobikerk Uithuizen | foto Sietze de Vries

Op zaterdag 22 april vindt een excursie plaats naar orgels op Het Hogeland in Groningen. Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden orgelbouwer Bernhardt Edskes worden orgels bezocht waarbij hij nauw betrokken was. De excursie staat onder leiding van Sietze de Vries.

Text Example

advertentieOm 10.00 uur begint de excursie bij het Schnitger-orgel in Nieuw-Scheemda dat in 1968 onder leiding van Edskes in oorspronkelijke staat is teruggebracht. Daarna wordt in Oldenzijl zijn graf bezocht. In de Nicolaaskerk in dit dorp wordt het uit Garsthuizen afkomstige Van Oeckelen-orgel (1900) gedemonstreerd dat in 2019 door Mense Ruiter Orgelmakers, als eerste orgel in deze kerk in 800 jaar, werd geplaatst.

De laatste stop is de Jacobikerk te Uithuizen. Hier was Bernhardt Edskes zelf organist van het Schnitger-orgel (1701) dat hij in 1987 en 2001 zelf mocht restaureren. Rond 16.00 uur wordt de dag hier afgesloten.

Lees ook
Orgelbouwer Bernhardt Edskes (81) overleden

De excursie wordt georganiseerd door JSB records in samenwerking met Stichting gezamenlijke orgelcommissies Het Hogeland. Deelname is op basis van eigen vervoer en kost € 30 per persoon, inclusief koffie, soep, een programmaboekje en een cd naar keuze. Aanmelding via info@jsbrecords.nl op volgorde van binnenkomst met een maximum van 50 deelnemers.