Orgelexcursie Organum Frisicum in teken van orgelmaker Jan Harmensz Camp

Het orgel in de Grote Kerk te Meppel | © foto Gérard van Betlehem

De najaarsexcursie die Organum Frisicum dit jaar op 24 september laat plaatsvinden staat in het teken van orgelmaker Jan Harmensz Camp. Die zaterdag worden orgels van zijn hand in Workum, Sloten en Meppel bezocht.

Text Example

advertentieDit jaar is het driehonderd jaar geleden dat het orgel Camp-orgel in de Grote Kerk te Meppel werd opgeleverd. Dat was aanleiding voor de organisatoren om een excursie geheel aan het werk van deze Friese orgelmaker te wijden. Jan Harmensz Camp, ook wel Jannus Hermannus Camp of kortweg Jan Harmens, was eind 17e en begin 18e eeuw als orgelmaker actief vanuit Berlikum.

Orgels in Friesland en Drenthe

De excursie begint bij het orgel van Sint-Gertrudiskerk in Workum (1697, 19/IIP), waarna de tocht vervolgt naar de Grutte Tsjerke in Sloten. In 1786/1787 bouwde Van Gruisen hier een nieuw tweeklaviers orgel, maar maakte daarbij gebruik van materiaal (pijpwerk en de huidige rugwerkkas) van het eenklaviers instrument dat Camp in 1704 opleverde. Voor het orgel in Sloten gebruikte Van Gruisen ook nog eens pijpwerk in het Camp-orgel uit Wergea (1692).

Organum Frisicum eindigt de excursie dit keer buiten de provinciegrenzen: in het Drentse Meppel wordt het jubilerende Camp-orgel in de Grote of Mariakerk aangedaan. Het werk werd in 1713 door Jan Harmensz Camp begonnen maar in 1722 voltooid door Franz Caspar Schnitger, die kort daarvoor het orgel in de Grote Kerk van Zwolle had opgeleverd.

De excursie wordt geleid door Peter van der Zwaag, die de orgels samen met Bob van der Linde zal bespelen.

Aanmelden

Aanmelden voor de excursie kan tot 15 september door € 17,50 per persoon (donateurs) of € 22,50 (niet-donateurs) over te maken naar rekeningnummer NL64 INGB 0002 3777 93 van Stichting Organum Frisicum o.v.v. najaarsexcursie, het aantal personen, postcode en huisnummer (kinderen onder de 16 jaar kunnen gratis deelnemen). 

organumfrisicum.frl