Orgelexcursies tijdens Schnitgerfestival Groningen

Op zaterdag 18 oktober worden in het kader van het Schnitgerfestival 2014 twee orgelexcursies in Groningen georganiseerd. Onder het motto Méér dan Schnitger worden per drie niet-Schnitger-orgel in de provincie bezocht. De excursie Schnitger en Hinsz voert langs twee Schnitger-orgels en een vroege Hinsz.

Text Example

advertentie 

De beide excursies eindigen in de Lutherse Kerk in de stad Groningen waar uitleg wordt gegeven over de herbouwplannen van het voormalige Schnitger-orgel uit 1717. Daarna zijn de deelnemers in de gelegenheid het middagconcert in de Martinikerk bezoeken, waar speciaal voor hen zitplaatsen zijn gereserveerd. De excursies staan onder leiding van Aart Bergwerff, Bernhardt Edskes en Eeuwe Zijlstra.

 

Compleet verzorgd

Beide excursie worden afgelegd per touringcar en zijn compleet verzorgd. In het arrangement zijn inbegrepen de kosten van de bus, het honorarium van de organist die de excursie begeleidt, koffie/thee, lunch en toegang tot de drie kerken waar de orgels zullen worden toegelicht en bespeeld.

 

Meer dan Schnitger

Onder het motto Méér dan Schnitger wordt een drietal bijzondere niet-Schnitger-orgels in de provincie Groningen bezocht. Twee orgels van vóór Schnitger en een van jonger datum. In Krewerd staat en het op een na oudste nog bespeelbare pijporgel van Nederland. Het werd in 1531 geplaatst door een onbekende, vermoedelijk regionale orgelbouwer, Het orgel van Theodorus Faber in Zeerijp dateert van 1651 en werd in 1979 volledig gereconstrueerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het Hinsz-orgel in de Nicolaikerk van Appingedam dateert uit 1744. Maar door het hergebuik van ouder pijpwerk is het orgel bij uitstek geschikt voor zowel zeventiende- als achttiendee-eeuwse muziek. De Groningse organist Eeuwe Zijlstra zal op deze orgels concerten verzorgen.

 

Vertrek: 9.00 uur NS-station Groningen (bushalte Rondvaartboot)
Kosten: € 46
Aanmelden: per e-mail bij Arriva Touring via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: (050) 526 02 68.
Zie ook: www.groningen-orgelstad.nl

 

Schnitger en Hinsz

De excursie Schnitger en Hinsz leidt langs drie kerken met een Schnitger- of Hinsz-orgel: de orgels van Mensingeweer (Arp Schnitger 1696), Uithuizen (Arp Schnitger 1701) en Zandeweer (A.A.Hinsz 1731). De orgels worden toegelicht door orgeldeskundige Bernhardt Edskes. Het karakteristieke van het werk van Schnitger en Hinsz wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. De orgeldemonstraties worden verzorgd door Aart Bergwerff. De organisatie is in handen van Hilda Rodenboog.

 

Vertrek: 8.45 uur NS-station Groningen (bushalte Rondvaartboot)
Kosten: € 46
Aanmelden: per e-mail via hrodenboog@hotmail.com
Zie ook: www.groningen-orgelstad.nl

 

Schnitgerfestival

Drie dagen lang prachtige orgelmuziek op drie beroemde Schnitger-orgels: alle reden om het derde weekend van oktober af te reizen naar Groningen. Stichting Groningen Orgelstad organiseert van vrijdag 17 tot en met zondag 19 oktober het Schnitgerfestival, een muziekfestival waarin voor de Schnitger-orgels in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en de Pelstergasthuiskerk een hoofdrol is weggelegd. Op het festivalprogramma staan concerten, excursies, een masterclass, cultuureducatie voor jongeren en een zondagse cantatedienst.

 

Meer informatie
www.schnitgerfestival.nl
www.orgelstad.nl

 

 

Foto: Jacobuskerk, Zeerijp | © 2014 fotografie www.gerardvanbetlehem.nl