Orgelfeest 2016 in Domkerk Utrecht

orgel domkerk utrecht

De Domkerk te Utrecht is op zaterdag 23 januari het decor van de derde editie van het Orgelfeest, een jaarlijks terugkerend, avondvullend concert door de organisten Minne Veldman en Marco den Toom op een van Nederlands mooiste orgels en een tot de verbeelding sprekende locatie. Na de Oude Kerk te Amsterdam (2014) en de Bavokerk te Haarlem (2015) staat nu het Bätz-orgel (1831) in de Domkerk te Utrecht centraal.

Text Example

advertentie 

Veldman en Den Toom zorgen samen voor zo’n twee uur orgelmuziek, afwisselend in vier blokken van een halfuur. Halverwege de avond is er pauze. Op het programma staan onder meer grote orgelwerken van Max Reger, Arild Sandvold, Joseph Jongen en César Franck, transcripties van orkestwerken van Felix Mendelssohn en Antonin Dvorak, koraalbewerkingen en samenzang. Vooraf geven beide organisten een toelichting op het programma.

 

Sfeer

Met het Orgelfeest willen de beide organisten een feestelijke orgelavond in een opgetogen sfeer bezorgen. Behalve het orgel en de muziek speelt ook de ontmoeting met vele orgelliefhebbers een voorname rol. Vooraf en in de pauze zijn consumpties verkrijgbaar, waarvan twee bij de toegangsprijs zijn inbegrepen. Er zijn grote muziektafels van beide organisten aanwezig, met een keur aan orgelboeken en cd’s. Ook worden er videoschermen opgesteld, waarop bezoekers kunnen meekijken bij de klaviatuur. Een uitvoerig, full colour programmaboekje dient als ‘feestgids’. In tegenstelling tot de eerdere edities vindt het Orgelfeest dit jaar plaats in een verwarmde kerk.

 

Website

De website www.orgelfeest.nl biedt alle informatie over het Orgelfeest, zoals programma, orgel, organisten, bereikbaarheid en impressies van de eerdere edities. Tot 48 uur voor aanvang van het evenement bestaat de mogelijkheid om via deze site met korting te reserveren.

 

Kaarten

Kaarten voor het Orgelfeest zijn te reserveren via www.orgelfeest.nl (€20 / €10 voor 12-17 jaar / t/m 11 jaar onder begeleiding gratis) en verkrijgbaar aan de kerk (€25 / €15 voor 12-17 jaar / t/m 11 jaar onder begeleiding gratis).

 

2017
Volgend jaar zal de vierde editie van het Orgelfeest plaatsvinden op zaterdag 4 februari 2017. De locatie wordt tijdens het Orgelfeest in Utrecht bekendgemaakt.

 

Het Orgelfeest begint om 19.30 uur. De deuren van de Domkerk worden om 19.00 uur geopend.

 

 

© 2016 fotografie Minne Veldman