Orgelfeest 2017 in Grote Kerk Zwolle

orgel grote kerk zwolle

De Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle is op zaterdag 4 februari 2017 het decor van de vierde editie van het Orgelfeest, een jaarlijks terugkerend, avondvullend feestconcert door de organisten Minne Veldman en Marco den Toom op een van Nederlands mooiste orgels en een tot de verbeelding sprekende locatie. Na de Oude Kerk te Amsterdam (2014), de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem (2015) en de Domkerk te Utrecht (2016) staat nu het Zwolse vier-klaviers Schnitger-orgel (1721) centraal.

Veldman en Den Toom zorgen samen voor zo’n twee uur orgelmuziek, afwisselend in vier blokken van een halfuur. Halverwege de avond is er pauze. Op het programma staan onder meer orgelwerken van Bach, Bossi, Lefébure-Wély en Vierne, transcripties van orkestwerken, koraalbewerkingen en samenzang. Vooraf geven beide organisten een toelichting op het programma.

zwolle170204fSfeer
Het Orgelfeest is een feestelijke orgelavond in een opgetogen sfeer. Behalve het orgel en de muziek speelt ook de ontmoeting met honderden orgelliefhebbers een voorname rol. Vooraf en in de pauze zijn warme hapjes en drankjes verkrijgbaar, waarvan twee consumpties bij de toegangsprijs zijn inbegrepen.

Er zijn grote muziektafels van beide organisten aanwezig, met een keur aan orgelboeken en cd’s. Ook worden er professionele videoschermen opgesteld, waarop bezoekers kunnen meekijken bij de klaviatuur. Een uitvoerig, full colour programmaboekje dient als ‘feestgids’. Herinneren velen zich nog de winterse koude in Amsterdam en Haarlem, deze editie in Zwolle vindt plaats in een verwarmde kerk.

Website
De website www.orgelfeest.nl biedt alle informatie over het Orgelfeest, zoals programma, orgel, organisten, openbaar vervoer en parkeermogelijkheden, en impressies van de eerdere edities.

Kaarten
Kaarten voor het Orgelfeest zijn in de voorverkoop (t/m 28 januari) verkrijgbaar via www.orgelfeest.nl (€20; €10 voor 12-17 jaar; t/m 11 jaar onder begeleiding gratis) en aan de kerk vanaf 45 minuten voor aanvang van het evenement (€25; €15 voor 12-17 jaar; t/m 11 jaar onder begeleiding gratis).

Het Orgelfeest begint om 19.00 uur. De deuren van kerk worden om 18.15 uur geopend.

 


2018
Volgend jaar zal de vijfde editie van het Orgelfeest plaatsvinden op zaterdag 3 februari 2018. De locatie wordt tijdens het Orgelfeest in Zwolle bekendgemaakt.

 

© 2017 beeld Minne Veldman