Orgelfestival Haarlem opent inschrijving voor editie 2024 en start met ‘Excellence Class for Improvisation’

Detail Müller-orgel Grote of Sint Bavo te Haarlem | © beeld archief ORGELNIEUWS

Van 15 tot en met 27 juli 2024 vindt het 55e Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats. Op 1 januari opent de inschrijving voor zowel de Zomeracademie als het improvisatieconcours, en voor een nieuw onderdeel: de ‘Excellence Class for Improvisation’.

Text Example

advertentieTijdens de Zomeracademie kunnen professionele organisten en vakstudenten gedurende twee weken masterclasses volgen van internationaal gerenommeerde organisten. Ook is er een klas voor jong talent van 12 tot 18 jaar. Docenten zijn onder anderen Leo van Doeselaar, Bernard Foccroulle, Olivier Latry, Zsigmond Szathmáry en Wolfgang Zerer.

Improvisatieconcours

Een belangrijk onderdeel van het orgelfestival is het improvisatieconcours, dat plaatsvindt op 15, 17 en 19 juli. De drie rondes worden gespeeld op de orgels in de Doopsgezinde Kerk, de Grote Zaal van de phil.(voorheen Philharmonie) en de Grote of Sint-Bavokerk.

De jury bestaat uit Jean-Baptiste Robin, Berry van Berkum, Zsigmond Szathmáry, Maria Alejandra Castro Espejo, Monika Melcová en voorzitter Ansgar Wallenhorst. Inschrijvingen zijn mogelijk tot 15 maart 2024 door het insturen van opnames van een of meer improvisaties over thema’s die de organisatie op 1 januari op haar website publiceert.

Excellence Class for Improvisation

Een nieuw onderdeel van het Haarlemse Orgelfestival is de ‘Excellence Class for Improvisation’, die op 25 en 26 maart 2024 wordt gegeven op de drie concoursinstrumenten. De aanleiding voor deze ‘improvisatie-proeftuin’ was de uitslag van het improvisatieconcours van 2022. De jury besloot toen geen prijs uit te reiken. De drie finalisten waren niet voldoende vernieuwend, creatief en origineel, was het oordeel..

Laboratorium

De Excellence Class is in het leven geroepen als voorbereiding op het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem 2024. Hiermee wil het festival ‘een open, laboratoriumachtige omgeving creëren waarbinnen de grenzen van improvisatie worden verkend, zonder dat de verbinding met vakmanschap verloren gaat en zonder dat uitkomsten bij voorbaat al vaststaan.’

Het tweedaagse evenement bestaat uit masterclasses, lezingen, discussies en recitals onder leiding van improvisatoren Franz Danksagmüller, Zuzana Ferjenčíková en Thomas Lacôte. Jonge organisten worden op weg geholpen rond thema’s als vorm en vrijheid, idioom en intuïtie, creativiteit en grenzen, en innovatie en vakmanschap. Presentatieconcerten op twee locaties maken deel uit van het programma.

Inschrijven

De Excellence Class staat open voor orgelstudenten aan conservatoria en instituten van vergelijkbaar niveau wereldwijd, en voor afgestudeerde professionele organisten met concertervaring in improvisatie. Bijwonen van het evenement als passieve luisteraar is ook mogelijk.

De lessen zijn in het Engels. Actieve deelnemers ontvangen een Certificaat van Deelname. Inschrijven is mogelijk tot 10 februari 2024.

Meer informatie is te vinden op orgelfestival.nl.